Havebloggen

Havebloggen

BIRGITTE HASHOLT - FORFATTER, FOREDRAGSHOLDER OG HAVESKRIBENT


Havebloggen er tilknyttet websitet BirgitteHasholt.dk. Her kan du følge min økologiske have, mit liv på landet og finde gode madopskrifter og nyttige tips om selvforsyning. Du er velkommen til at skrive til mig; hver en kommentar er kærkommen, jeg svarer, så hurtigt jeg kan.

Måtte du ønske at blive fast læser af bloggen og modtage Havebloggens indlæg i din mailboks, kan du tilmelde dig HER.

Rigtig hjertelig velkommen i mit haveunivers! Jeg håber, du vil lade dig inspirere, og at du vil få glæde af at følge med.

Tekst og fotos er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Jordbærhøst og valmuer

Opskrifter med jordbærOprettet af Birgitte Hasholt tir, juli 03, 2012 14:56:22

Det er havetid med alt, hvad den kan trække af saft, kraft og skønhed. Ved det nylige skybrud stod drænet i marken og det netop færdiglagte tag på skovløberhuset sin prøve - begge dele kan vinges af som velfungerende! Og således er vi nået ind i smult vande med en dejlig sommermorgen fyldt med solskin. I haven er der godt gang i køkkenhaven, og jeg høster jordbær, mens blomsterne lyser op iblandt alt det spiselige. Jeg kan ikke undvære blomster nogen steder; heller ikke imellem køkkenvæksterne, og valmuerne er skønne som vilde. De dukker op hist og pist; og hvor de ikke står i vejen, får de lov til at blive. Jeg nyder virkelig at se alle de forskellige og overraskende slags blandt andet med blade som krøllet silkepapir.


De solmodne jordbær bæres selvfølgelig ind køkkenet og bliver fx til marmelade. I dag skal du have min nemmeste opskrift. Jordbærmarmeladen smager friskt og fantastisk godt, og den bevarer bærrenes fine farve.


Jordbærmarmelade - den helt enkle opskrift

400 g. jordbær – skyllet og skåret i mindre stykker

200 g. lyst rørsukker

Jordbær og sukker hældes i en stor, bred pande med høje sider, og der skrues godt op for varmen. Lad det hele boble under omrøring. Jordbærrene skal smide saften, og når du kan se, at marmeladen begynder at tykne, tages panden af blusset. Marmeladen skummes og ophældes på et fuldstændig rengjort, skoldet glas skyllet i en sjat spiritus.

Hvornår sætter du låg på dine glas?

Jeg har længe ledt efter det rette råd i mine gamle kogebøger, for jeg vil gerne vide, om det gør en forskel at sætte låg på marmeladeglassene, mens massen endnu er varm - eller om det er bedst at vente, til marmeladen er kølet af. Kan det være hip som hap - måske er der en god grund til at gøre det ene eller det andet? Skriv endelig i kommentaren, hvis du har et bud på mit spørgsmål.

  • Kommentarer(10)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post161

Gode jordbærsorter og en skøn dessert

Opskrifter med jordbærOprettet af Birgitte Hasholt tir, juni 28, 2011 12:44:19
Når jordbær skal sælges, er der helt faste krav om, hvordan det bedste bær skal være. For at havne i kategorien "EKSTRA", skal det være mindst 25 mm i diameter, og så skal friskhed, modenhed og renhed være i orden. Fine, rene jordbær, tilpas modne og super lækre vil vi gerne have i haven. Men her er det også helt ok, at størrelsen varierer. Sødme og syrlighed er en smagssag, men de gamle sorter med fyldig aroma er gerne det, vi drømmer om. I min have har jeg bare ikke haft det største held med sorterne, som mine bedsteforældre priste til skyerne. Især nedsatte gråskimmel høsten i jordbærbedet, da jeg forsøgte mig med barndommens bær fra solfyldte somre. Derfor bliver nye kulturer afprøvet, og af dem har sorten `Sonata´ vist sig at være rigtig god. Udbyttet er højt, bærret er sødt, fast og velsmagende, modtageligheden overfor gråskimmel er ikke helt i bund, men sorten er robust. Tidligheden er middel, så jeg skal ydermere finde en sen sort at satse på. Her kunne der meget vel blive tale om `Florence´ eller `Pandora´, men disse skal jeg først stifte nærmere bekendtskab med. `Pandora´ er i øvrigt ikke selvbestøvende, et par planter af en anden fx remonterende jordbærsort vil derfor være nødvendig.




For at få mange jordbær, er det en god idé at fremme bestøvningen i haven, og bier er bedst til det. Flittig summen fra blomst til stade er også umådelig hyggelig, men vi har endnu ikke kastet os ud i produktion af honning. Til gengæld fik jeg et glas af den nyslyngede af en biavler for nylig, og nyslynget honning smager fantastisk til friske jordbær. I det hele taget er jordbær perfekte i det søde hjørne af de kulinariske udskejelser. Ved en sommerfest i weekenden, blev en enkel udgave af jordbærdessert sat på bordet - og den vakte begejstring! Jeg fik lov til at bringe opskriften, som varmt kan anbefales.


Oles jordbærdessert

Friske jordbær

Piskefløde og cremefraiche (i forholdet 1 dl. fløde til 2 dl. cremefraiche)

Vaniljesukker

Grofthakket, mørk chokolade

Knuste makroner


Jordbærrene gøres i stand og skæres i stykker - gem nogle hele til pynt. Pisk fløden, tilsæt vaniljesukker og vend cremefraiche i flødeskummet med let hånd. Læg jordbær i en skål, derefter knuste makroner, hakket chokolade og til sidst flødecremefraiche. Fortsæt med at lægge i lag til skålen er fuld og slut af med flødecremefraiche og pynt med hele jordbær og hakket chokolade. Server desserten straks.

FOTO AF JORDBÆR: KIM AHM



  • Kommentarer(2)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post88