Havebloggen

Havebloggen

BIRGITTE HASHOLT - FORFATTER, FOREDRAGSHOLDER OG HAVESKRIBENT


Havebloggen er tilknyttet websitet BirgitteHasholt.dk. Her kan du følge min økologiske have, mit liv på landet og finde gode madopskrifter og nyttige tips om selvforsyning. Du er velkommen til at skrive til mig; hver en kommentar er kærkommen, jeg svarer, så hurtigt jeg kan.

Måtte du ønske at blive fast læser af bloggen og modtage Havebloggens indlæg i din mailboks, kan du tilmelde dig HER.

Rigtig hjertelig velkommen i mit haveunivers! Jeg håber, du vil lade dig inspirere, og at du vil få glæde af at følge med.

Tekst og fotos er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Nøddemuffins, når der er mange æg

Opskrifter med nødderOprettet af Birgitte Hasholt lør, februar 19, 2011 11:35:16
Så blev det vores tur til at holde vinterferie. Vi ser frem til en uge, hvor vi kan sætte tempoet, som vi vil, og forhåbentlig være ude i nogenlunde vejr. Lige nu ser det lovende ud med blå himmel, høj sol og blinkende snekrystaller. Når vi har fri, er det dejligt at gå i køkkenet sammen. Hønsene er flittige, og da vi hentede æg i hønsehuset her til morgen, var mine piger ikke i tvivl om, hvad de skulle bruges til. Der skulle bages kager. Jeg faldt nemlig over de skønneste papirskageforme, da jeg handlede i går. Dem er pigerne vilde med, så formene skulle selvfølgelig bruges. De nemme nøddemuffins er gode til eftermiddagsteen eller på et veldækket brunchbord. Kagerne er blåstemplet af børnene som: "Vores bedste opskrift på muffins". Jeg ynder at bruge lyst rørsukker, når jeg bager. Husk, at æggene skal piskes i dejen med grundighed og spring ikke over, hvor gærdet er lavest, det skal være et ad gangen.







  • Kommentarer(8)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post54

Fugleknas - en fryd for øjet

Opskrifter med nødderOprettet af Birgitte Hasholt tir, november 30, 2010 23:26:09

Småfuglene i haven har mere end travlt med at søge føde i det kolde vejr. Ved foderbrættet er der trængsel, og ind imellem kommer flagspætten sejlende igennem luften fra skovens trætoppe for at få del i måltidet. I weekenden havde børnene og jeg et lille projekt. Vi støbte fugleknas i sjove former. Nu hænger hjerter, grise og engle tæt i blommetræet - og vi kan konstatere, at det er populært. Mejser og musvitter synes godt om det fedtholdige foder, og vi kigger på fuglene, der flokkes om de anderledes ophæng, som er meget juleagtige og absolut ikke belastende for decemberbudgettet at fremstille.

Sådan gør du:

Find udstiksformene til julesmåkager frem.

Lav en løkke af jutesnor og bind en god knude - fortsæt til du har nok til alle dine ophæng.

Beklæd en bageplade med bagepapir og sæt den ud i sneen.

Smelt en pakke palmin i en gryde.

Tilsæt rigeligt med solsikkefrø.

Læg udstiksformene på bagepladen.

Læg en jutesnorsløkke under hver form, så knuden er cirka midt i formen (meningen er, at den skal støbes med).

Hæld lidt af fedtblandningen i formene og lad den køle af. Der løber givetvis noget ud, inden fedtet stivner, men det gør ikke noget.

Når første portion er stivnet, er bunden forseglet, og formen kan fyldes helt op med fedtblandingen.

Lad fuglefoderet blive helt koldt.

Tag formene med foder ind og hold dem under den varme hane et lille øjeblik, derefter er det nemt at frigøre det støbte fugleknas.

Hæng fugleknaset op i et træ og nyd synet af småfugle, som snart vil flokkes om det gode måltid.

  • Kommentarer(0)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post31

CHILI-SHOCK-LATE-COOKIES

Opskrifter med nødderOprettet af Birgitte Hasholt søn, oktober 31, 2010 12:52:26

CHILI – SHOCK-LATE-COOKIES

Mine chiliplanter er stadig ude i drivhuset. De har klaret en snert frost og står overraskende flotte og farvestrålende. Men grænsen er snart nået, og så skal de indendørs, og frugterne skal høstes og tørres. I dag har jeg brygget på en opskrift med mørk chokolade og chili. En hårrejsende blanding, men et godt makkerpar. Prøv de super nemme cookies i aften, hvor vi fejrer halloween. Jeg vil anbefale, at den stærke sag undlades i børneportionen, men ellers er kagerne altså uhyggelig gode med chili.

Cirka 16 stk.

100g hakkede hasselnødder

150g god, mørk chokolade (groft hakket)

125g blødt smør

1 æg

½ tsk. natron

150g mørk farin

50g lyst rørsukker

2 tsk. vaniljesukker

250g hvedemel

½ tsk. fint havsalt

Stærk, finthakket chili – frisk eller tørret efter behag og mængde efter mod.

Ælt sukker, mel, natron, vaniljesukker, og havsalt sammen med blødt smør og æg. Tilsæt hasselnødder, chokolade og chili. Tril kugler af dejen, sæt dem på en bageplade med bagepapir og giv kagerne et let tryk. Bag v. 175 grader til kagerne er gennembagte og lysebrune.

  • Kommentarer(2)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post15