Havebloggen

Havebloggen

BIRGITTE HASHOLT - FORFATTER, FOREDRAGSHOLDER OG HAVESKRIBENT


Havebloggen er tilknyttet websitet BirgitteHasholt.dk. Her kan du følge min økologiske have, mit liv på landet og finde gode madopskrifter og nyttige tips om selvforsyning. Du er velkommen til at skrive til mig; hver en kommentar er kærkommen, jeg svarer, så hurtigt jeg kan.

Måtte du ønske at blive fast læser af bloggen og modtage Havebloggens indlæg i din mailboks, kan du tilmelde dig HER.

Rigtig hjertelig velkommen i mit haveunivers! Jeg håber, du vil lade dig inspirere, og at du vil få glæde af at følge med.

Tekst og fotos er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Genlyd af hanegal

Opskrifter med ægOprettet af Birgitte Hasholt søn, januar 08, 2012 23:17:36

Hvad kan man vælge at bruge sin tid på sådan en søndag i januar? Træder man ned i mine gummistøvler, kan man nyde, at det er holdt op med at regne, og at vandet trænger væk fra marken som tegn på, at drænet virker. Man kan også nyde, at der er en masse rester fra dagen før, hvor huset var fuld af gæster. Og så kan man tage et smut til en nærliggende landsby og besøge forsamlingshuset, som genlyder af hanegal. Sådan nogenlunde har dagen været, og det har været en god søndag. Forklaringen på forsamlingen af fjerkræ er, at alle mulige slags høns var vasket og gjort fint i stand for at kæmpe om rosetter af silke med guldskrift og ærespræmier. Den slags kåringer interesserer mig ikke, mine høns får ros for at lægge æg. Men det er alligevel en oplevelse at se alle de forskellige slags haner og høner, som engagerede avlere frembringer og pusler om på deres gårde eller i deres haver. Jeg holdt meget af at betragte min farmors høns, da jeg var barn. Samme interesse sporer jeg hos mine børn, og Frederikke på 10 tog med mig i dag. På billedet sidder min ældste datter Signe i haven og kigger på en hønemor med kyllinger.

I sidste blogindlæg lovede jeg jer opskriften på en usædvanlig kage, som min meget haveinteresserede farmor bagte. Hos hende gik dværghønsene frit rundt, og kagen er, hvad jeg vil kalde en vaskeægte country-kage. Den er ikke overdådig, men hyggelig; og så dufter den allerede inden, den er bagt!


Kakaokage

100 g smør

175 g sukker

2 æg

2 spsk kakao

2 tsk kanel

175 g hvedemel

1 strøgen tsk bagepulver

¾ dl stærk kaffe

Smør og sukker røres godt. Æggene piskes i ét ad gangen, derefter tilsættes det øvrige. Bag kagen i en rund, velsmurt springform (cirka 20 cm.) v. 160 grader i cirka 35 minutter (kagen er bagt, når den giver efter for et let tryk). Når kagen er kølet af, flækkes den 2 gange (til 3 bunde) og lægges sammen med flødecreme.

Flødecreme

11 spsk piskefløde

7 spsk sukker

en klat smør på størrelse med et hønseæg

Ingredienserne til flødecremen kommes i en gryde og koges langsomt under omrøring til cremen tykner. Lad cremen køle lidt, inden kagen lægges sammen dermed.

Pynt

Lidt flormelis sigtes over kagen lige inden servering.

FOTO: KIM AHM

  • Kommentarer(7)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post138

Et stort tillykke og små omeletter med laks

Opskrifter med ægOprettet af Birgitte Hasholt man, april 11, 2011 22:17:14

Forårsvejr, sol og varme - vinderen af konkurrencen `Haveglæde´ er fundet. Et stort tillykke til Charlotte Weber Hansen! Jeg har modtaget din adresse, og en gave til din have er på vej.

Gode overraskelser er et skønt krydderi i hverdagen. De små af slagsen kan jeg slet ikke stå for. Lige nu står påsken for døren, og så er det tid til højtidsfejring og små, søde uventede indslag, som kan bringe smilet frem. Da vores ældste datter Signe var lille, skulle hun finde sit første påskeæg i haven. Inden hendes far og jeg sendte barnet ud for at lede, havde vi gemt chokolade-overraskelsen til den lille størrelse lige i øjenhøjde i en busk. Derefter skyndte vi os ind. Så kom Signe op på armen, og vi gik hen til vinduet og pegede ud. "Mon påskeharen har været på besøg?" Jeg tror, forventningen i vores stemmer var lige så stor, som dén vores datter gemte på i sin lille krop. Og i dét øjeblik skete der noget, jeg aldrig glemmer. Alt imens vi stod dér og kiggede ud, kom en hare hoppende - mimrende og med store, opmærksomt strittende ører. Den standsede et kort øjeblik foran busken, hvor påskeægget lå smukt indpakket i farvestrålende cellofan. Haren fortsatte derefter i raske hop ud af haven. Det magiske øjeblik prentede sig ind i min bevidsthed. Sammentræffet var så utroligt, idet der meget sjældent kommer harer fra markerne og de levende hegn tæt på vores hus.

Skal du lave lidt lækkert i de forestående helligdage, hvor der gerne skulle være plads til andet end påskeæg med chokoladeovertræk så pisk en gang lækre, gulblommede landæg og bag dem som små omeletter i ovnen. Omeletter med purløg og laks er gode at servere til forret eller frokost. Opskriften er fra forårsafsnittet i `Alt Godt Fra Haven´, og jeg vil lige tilføje et lille tip. Har du ligesom jeg glemt at høste et par løg i køkkenhaven, skyder de netop nu med friske, grønne blade. Bladene kan du klippe af til grønt drys; det både smager og pynter på de små omeletter.

Små omeletter med purløg og laks

cirka 8 stk.

6 æg

3 spsk. cremefraiche

lidt salt og peber

friskklippet purløg

røget laks

ekstra cremefraiche til servering

Pisk æg, cremefraiche, salt og peber sammen og hæld æggemassen i velsmurte muffinforme. Bag omeletterne ved 175 grader i cirka 15 minutter, til de er gennembagt og gyldne. Arranger omeletterne med laks, cremefraiche og et drys friskklippet purløg inden servering og spis dem med godt brød til.

FOTO: KIM AHM

  • Kommentarer(3)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post70

Fastelavn og forårsfornemmelser i hønsegården

Opskrifter med ægOprettet af Birgitte Hasholt søn, marts 06, 2011 15:05:37


Jeg har en forkærlighed for de små ting i livet. Måske er det derfor, jeg er så glad for min have. I den sker der bittesmå ting, og hver dag er der tegn på forandring. Lige nu smelter sneen og vintergækkerne står på spring med det første, optimistiske forårsflor, mens solskinsgule erantis folder sig ud og smiler mod himlen. At det tidlige forår har vist den første mildning, kan man også spore i hønsegården og på marken. Alt ånder idyl i solskinnet, hønsene kappes om at lægge deres æg, og de drægtige geder går rundt med spændte yvere. I køkkenet har jeg fundet en gammel opskrift frem. Min mor har altid været ferm til at bage fastelavnsboller, og én af hendes opskrifter er vandbakkelser, som kan fyldes med flødeskum, creme og syltetøj. I min barndom sluttede vi af med at pynte kagerne med glasur eller lidt smeltet, mørk chokolade og spiste dem i øvrigt med stor fornøjelse. Egentlig er det nyt for mig at begive mig ud i denne helt specielle dejform, som popper op i ovnen og kræver små tips og tricks for at lykkes. Men jeg huskede pludselig, hvordan min søster og jeg spændt kiggede ind gennem ovnlågen for at se om vandbakkelserne ville hæve, når min mor bagte. Og så tænkte jeg, at det lille mirakel skulle min børn opleve på denne fastelavns søndag, hvor fantasifulde kostumer, højt hår og sminke bringer eventyret ind i hverdagen. Til dem, der måtte overveje et lille, hyggeligt hønsehold i baghaven, vil jeg tilføje, at vandbakkelser bagt med helt friske æg popper op, så det er en lyst, og bliver ret fantastiske. FOTO: KIM AHM/BIRGITTE HASHOLT

Vandbakkelser m. små fif

Cirka 10 stk.

160 g smør

4 dl vand

200 g hvedemel

5 mellemstore let sammenpiskede æg

Sæt ovnen til at varme op ved 200 grader. Varm smør og vand op i en tykbundet gryde. Idet smør og vand koger, drysses melet i gryden under konstant omrøring, og der røres med en grydeske i cirka 1/2 minut. Tag gryden af varmen og rør rundt, til dejen slipper. Lad dejen svale af. Tilsæt de let sammenpiskede æg lidt efter lidt og rør dem godt ind i dejen. Tilsæt ikke mere æg end dejen stadig kan holde formen. Sæt dejen på en bageplade beklædt med bagepapir - brug to spiseskeer og sæt dejen i toppe. Bag vandbakkelserne ved 200 grader i 20-30 minutter. Ovnlågen må ikke åbnes, før der er gået 15 minutter! Tjek eventuelt om vandbakkelserne er klar ved at tage en ud af ovnen - den skal kunne holde formen i 10 sekunder uden at falde sammen. Når alle vandbakkelser er ude af ovnen, klippes et lille hul i siden, så bliver de ikke bløde.

  • Kommentarer(3)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post62

Skøn chokolade og en lille, hvid blomst

Opskrifter med ægOprettet af Birgitte Hasholt lør, januar 29, 2011 14:28:39
Ugen har budt på dage med et par frostgrader og høj sol. I går besluttede mine to piger og jeg, at det dejlige vejr skulle nydes. Vi tog derfor en tur til vandet for at gå en frisk tur langs strandkanten. For at komme dertil må vi køre mod syd og igennem en af nabolandsbyerne. Her kan man købe skøn chokolade af høj kvalitet, og vi havde planlagt et lille stop. Butikken bugnede selvfølgelig af fristelser, og i produktionen bliver der virkelig eksperimenteret. Et par kokke er ansat til at udvikle nye smagsoplevelser, og man kan få chokolade kombineret med fx citrongræs og chili. For nogle år siden blev mørke, chokoladefarvede planter moderne i haven. Chokolade kosmos Cosmos Atrosanguineus dufter sågar af chokolade. Blandt storkenæb finder man Geranium Phaeum Chocolate chip. Sidstnævnte har jeg ikke i haven, men jeg har en "alba", og den er som nyfalden sne eller måske som hvid chokolade. Mine mandelkager er weekendens nemmeste bagværk. For at få det bedste resultat, skal du bruge økologisk flormelis, som er fintmalet rørsukker. Det er knap så sødt som almindeligt flormelis og giver kagerne mere mandel- end kransekagesmag. Du kan sætte prikken over i´et ved at dyppe mandelkagerne i god chokolade.


Mandelkager med mørk og hvid chokolade

500 g ren, rå marcipan

200 g økologisk flormelis

1 pasteuriseret æggehvide

Mørk og hvid chokolade

Marcipan, flormelis og æggehvide røres (hvis du har en røremaskine) eller æltes sammen. Form små kager af dejen og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag ved 170 grader til kagerne er gyldne. Når kagerne er kolde, dyppes bunden i smeltet chokolade.



  • Kommentarer(5)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post44