Havebloggen

Havebloggen

BIRGITTE HASHOLT - FORFATTER, FOREDRAGSHOLDER OG HAVESKRIBENT


Havebloggen er tilknyttet websitet BirgitteHasholt.dk. Her kan du følge min økologiske have, mit liv på landet og finde gode madopskrifter og nyttige tips om selvforsyning. Du er velkommen til at skrive til mig; hver en kommentar er kærkommen, jeg svarer, så hurtigt jeg kan.

Måtte du ønske at blive fast læser af bloggen og modtage Havebloggens indlæg i din mailboks, kan du tilmelde dig HER.

Rigtig hjertelig velkommen i mit haveunivers! Jeg håber, du vil lade dig inspirere, og at du vil få glæde af at følge med.

Tekst og fotos er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Buksbom og et alternativ

PlanteproblemerOprettet af Birgitte Hasholt tor, december 08, 2011 23:12:29


Fra morgenen gryr, til tusmørket pakker skovløberhuset ind, går der ikke mange timer. I dag tænkte jeg, at jeg skulle nå at betragte mine buksbom i fuldt dagslys. Jeg er nemlig bekymret for en nyplantet hæk. I efteråret blev små, fine buksbomplanter plantet nøjagtigt; sat for at omkranse et lille stykke med frugtbuske. Et andet sted i haven er en ældre buksbomhæk klippet i facon med skarpe kanter, og den er tæt. Går man videre til andre steder i haven, findes buksbomkegler og kugler. Formklippede buksbom er en god kontrast til mindre friserede havepartier, og figurer liver op i haven om vinteren. Dyrkes buksbom som uklippet busk, er den god at tage af til julens dekorationer. Men en slange har sneget sig ind i paradis, når det gælder dyrkning af buksbom. Først en svampesygdom kaldet buksbomgrentørre, man har kendt i Danmark længe; den har kun givet anledning til søvnløse nætter i det forholdvis små. Men en ny svampesygdom Cylindrocladium buxicola har vist sig; og den spreder sig til næsten panik, og får buksbom til at visne og gå ud. Jeg blev for alvor opmærksom på problemet denne sommer, og netop min nyplantede hæk kan være i fare. Hvis den er inficeret, og det kunne noget tyde på, at den er, så vil svampen brede sig til de gamle buksbom i haven. I mit havenetværk har mailen ind imellem glødet i forbindelse med problemet med syge buksbom, og vi er et par stykker, som har de små, måske inficerede buksbomplanter fra samme sted – en planteskole i Holland. Og hvad gør vi? Det sikreste ser ud til at være at grave de nye planter op og brænde dem. Derefter vil jeg opformere mine egne buksbom i stedet for at købe nye. Og så vil jeg rette blikket mod en anden stedsegrøn, min gode veninde Staudefeen bragte i spil, som et godt alternativ. Ilex kan bruges på samme måde som buksbom, og den er god at klippe i. At det er helt rigtigt, fik jeg syn for, da et magasin fra England dumpede ind af min brevsprække. Her var der en virkelig fin og inspirerende artikel om Ilex (kristtorn) - hollies, som englænderne kalder planten. Der bliver stillet skarpt på en have, hvori der vokser de skønneste, faconklippede Ilex; artiklen handler om holly-toparie! Og jeg spærrede øjnene op. Men jeg spærrede øjnene endnu mere op, da der den anden dag ankom præcis samme blad for anden gang. Nu sidder jeg med to, og da jeg finder ilex-artiklen inspirerende, vil jeg gerne give ét af mine to identiske, engelske magasiner - som også indeholder pragtfuld juleinspiration – videre til en af mine højt skattede læsere. Er der flere, som melder sig på banen, må jeg trække lod. Hvis du ønsker at komme betragtning, skal du være medlem herinde, og du skal skrive en kommentar til dette indlæg inden d. 10. december. Måtte du ønske at blive medlem af Havebloggen, kan du klikke her.

FOTO: KIM AHM

  • Kommentarer(9)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post131