Havebloggen

Havebloggen

BIRGITTE HASHOLT - FORFATTER, FOREDRAGSHOLDER OG HAVESKRIBENT


Havebloggen er tilknyttet websitet BirgitteHasholt.dk. Her kan du følge min økologiske have, mit liv på landet og finde gode madopskrifter og nyttige tips om selvforsyning. Du er velkommen til at skrive til mig; hver en kommentar er kærkommen, jeg svarer, så hurtigt jeg kan.

Måtte du ønske at blive fast læser af bloggen og modtage Havebloggens indlæg i din mailboks, kan du tilmelde dig HER.

Rigtig hjertelig velkommen i mit haveunivers! Jeg håber, du vil lade dig inspirere, og at du vil få glæde af at følge med.

Tekst og fotos er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Stemningsfuld havedag på søndag

Kurser og arrangementerOprettet af Birgitte Hasholt ons, september 05, 2012 00:23:06


September er ganske enkelt en fantastisk måned. På søndag bliver det forhåbentlig en skøn sensommerdag med stille vejr, høj sol og knaldblå himmel. Helle Nørby, Janne Fuglsang, Helle Rask, Marlene Muxoll og jeg holder nemlig STEMNINGSFULD HAVEDAG her på matriklen, og du kan være med. Havebogsforfattere og udstillere med planter og lækre ting til haven stiller op, og har du lyst til at lytte - har vi syv spændende foredrag på PROGRAMMET, som præsenteres her:

10.30 Praktisk Økologi: Den økologiske have.

11.00 Forfatter Birgitte Husted Bendtsen: Storkenæb i haven – hvilke typer hvor.

11.30 Staudefeen/Marlene Muxoll: Hvordan laver du et nyt staudebed (for nybegynderen)

12.30 Forfatter Birgitte Hasholt: Haven, drivhuset og høns og geder til husbehov.

13.15 Havearkitekt Janne Fuglsang og kunstner Helle Nørby: Sammenhæng i haven.

14.30 Forfatter Jens Juhl: Kompost i stedet for CO-tung kunstgødning og, hvordan man klarer sig uden pesticider

15.00 Psykolog Anne Dorthe Hasholt: Mindfulness i haven inklusiv en kort øvelse.

HAVEN ER ÅBEN SØNDAG D. 9. SEPTEMBER FRA KL. 10.00-17.00

Sted: Hundstrupvej 36, Krarup 5750 Ringe

Parkering ved Søfælde Savværk

Entré 15 kr. børn gratis adgang

Se yderligere beskrivelse af Havedagen under NYHEDER

  • Kommentarer(2)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post164

Hund og have

Kurser og arrangementerOprettet af Birgitte Hasholt man, august 27, 2012 23:06:53

Tasterne slides, artikler får liv og når tiden ikke bruges til haveskriblerier, må der luges og tænkes tanker. Sidst, men ikke mindst er et arrangement under opsejling. Men tid til blog? Det kniber.

Jeg nyder ellers at skrive herinde og bliver særlig glad, når jeg også hører fra jer. Og jeg skal svare. Det er min helt klare målsætning at være god til respons, når nogen gerne vil høre om haven, stille spørgsmål eller vide noget om gederne, hønsene eller min hund! Sidstnævnte er lidt et hit her på nettet, og derfor ryger der ind imellem en anden type spørgsmål end dem om haven ind i min mailbox. Nu bliver svaret på hundespørgsmålene til et blogindlæg, for så kan flere få glæde af uddybningen på samme tid. Tænker du, at du ikke gider at læse om hunde, så hæng på alligevel. Jeg skal gøre det nogenlunde kort og selvfølgelig puttes en dosis have ind i dette blogindlæg til sidst, så det hele rundes af på sædvanlig vis.

Men først til hunden. Tweed ligger som et gammelt blogindlæg fra dengang Havebloggen udkom i en anden form end her. Vi fik en lille uldtot på 8 uger indenfor døren, jeg knuselskede ham, og resten af famlien havde det på samme måde. Det måtte ud på Havebloggen, og netop dét indlæg bliver stadig læst – tit og mange gange, og det afstedkommer spørgsmål. Man vil gerne vide lidt om racen, og så vil nogen gerne vide, hvor Tweed kommer fra.


Først og fremmest er Tweed en trøffelhund – nu to et halvt år gammel. Lagotto Romagnolo bliver brugt til at snuse trøfler op af jorden med og er kendt for det i Italien. Grundigt trænet og med en fantastisk lugtesans er racen rigtig god til arbejdet med at spore trøfler. Trøffelhunden er der ud over kærlig, aktiv og klog. Man behøver ikke at vise en trøffelhund en ny kommando mange gange, den fanger lynhurtigt pointen. At den har en vældig energi – det har vores i hvert fald, giver lidt udfordringer ind imellem. Især, når der kommer gæster, er Tweed monster meget på dupperne. Det bliver bedre med alderen, kan jeg se, men vi er stadig i orkanens øje med opdragelsen på det punkt. Ellers er der ingen tvivl om, at trøffelhunden elsker sin familie, er hengiven og trofast og har vundet vores hjerter fuldstændig. Pernille er den sidste, der har spurgt – du vil gerne vide, hvor vi købte Tweed, linket kommer her: Lagotto Yduns Blue

Og så til haven! Jeg er vild med haven på denne årstid. Vi høster en masse, og vi behøver ikke at planlægge måltiderne nøje - der hentes bare ind fra haven og laves skønne retter af de dugfriske råvarer, som bede og drivhus er pakket med for tiden. Hønsene lægger mange æg, gederne giver mælk, og indkøbssedlen er slunken. Men det er ikke mad det hele. Haven er også rigtig skøn at se på. Især georginerne giver den gas – fantastiske farver, spændende former og nye blomster i lind strøm er plantens store fortrin. Billedet af `Blue Bell´skød jeg for et par dage siden.


Skulle du holde af dejlige fotos fra haven og små updates om den og om livet på landet, så sker der også noget på Facebook. Her synes jeg, det er super nemt at være flittig, og du er hjertelig velkommen til at finde min profil.

DET STORE ARRANGEMENT.

Sammen med Marlene Muxoll/Staudefeen, Havearkitekt Janne Fuglsang, Kunstner Helle Nørby og Havegalleriejer Helle Rask holder jeg HAVEDAG d. 9. september fra klokken 10.00-17.00 i min have. Du kan læse mere under NYHEDER, og vi opdaterer på både vores hjemmesider, blogs og på Facebook. Vi håber, at der kommer ligeså mange, glade havefolk som sidste år. Det var en helt fantastisk, smuk og hyggelig dag, som vi glæder os til at gentage. Vel mødt – vi håber at se dig!

  • Kommentarer(7)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post163

Hvor var hun henne?

Kurser og arrangementerOprettet af Birgitte Hasholt søn, maj 27, 2012 01:13:44

Annonceret i programmet som værende i urtehaven på Egeskov Slot pinselørdag klokken 15.30 – og dét var jeg – med det transportable hønsebur indeholdende høne og de to kyllinger! Nogen ventede i urtegården, og det kan jeg godt forstå. Forvekslingen er bestemt oplagt – ikke mindst fordi urtehaven på Egeskov også kaldes dufthaven. Derfor til jer, som påtænker at høre det næste foredrag om selvforsyning på Egeskov:

Jeg fortæller søndag d. 27. maj kl. 13.00 på Egeskov i dufthaven, som også kaldes urtehaven - og ikke i urtegården.

Ellers var det en virkelig stor fornøjelse i dag. At sætte ansigter på jer, der læser med herinde, er altid dejligt, og jeg vil sige tusinde tak til Laila for en superinsats med at informere dem, der ventede på mig det forkerte sted. Det var meget betænksomt. Vi fik talt en del om høns; det er da også én af mine yndlingsbeskæftigelser. Det transportable hønsebur, som min mand satte de sidste skuer i - kort før en længere rejse til Kina – fungerede upåklageligt, den korte tid Donnatella og de to små skulle befinde sig deri til offentligt skue.


Her sent til aften er min mand vendt hjem igen, og jeg har lyttet til rejsens højdepunkter og fået nyt ”derude fra”. Man må sige, at mødet med fremmede kulturer sætter vores eget liv i perspektiv. Selvom jeg kun lytter og sjældent er med på rejserne, føler jeg mig altid lidt klogere, når jeg har fået førstehåndsberetningerne fra fjerntliggende egne.


Da mine to piger og jeg kom hjem efter dagens foredrag, var det sommer i haven – med de bredskyggede hatte på. Mon ikke vejret holder! Det håber jeg, og jeg håber, at der ligesom lørdag kommer tilhørere til mit søndagsforedrag om selvforsyning - altså i dufthaven/urtehaven på Egeskov – snakken med jer er simpelthen berigende.

Rigtig god søndag med udsigt til fridag på mandag!

Birgitte

  • Kommentarer(2)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post159

Historiske haver

Kurser og arrangementerOprettet af Birgitte Hasholt tor, maj 24, 2012 12:52:30

Min uge står i de historiske havers tegn. Sen-eftermiddagen i går var lys og stemningen let, da jeg holdt foredrag for meget engagerede tilhørere på den fynske herregård Sanderumgaard, som ejes af uradelsslægten Vind. Arrangementet var tilegnet Café Stiftens publikum, og billetterne var væk på under en time. Til jer, der endte med at kontakte mig – beklager, jeg kunne ikke sørge for flere! Med den interesse møder vi naturligvis et publikum med forventninger! Susanne Vind fortalte om genskabelsen af den romantiske have på Sanderumgaard. Parken er i dag åben for offentligheden, og man kan nyde en ualmindelig smuk, romantisk landskabshave med historisk perspektiv, men også en have med dugfriske idéer. Susanne Vind viste mig bl.a. den nyanlagte frugtlund. Hun har søgt inspiration og fandt i et magasin stauder plantet i en spiral. Den idé er taget med ind i frugtlunden, hvor bl.a. hindbær er plantet i den fantastiske formation.


Efter Susanne Vinds levende indlæg, blev `Naturen & Kunsten´ præsenteret af John Erichsen og Luise Skak-Nielsen, der står bag forlaget `Historismus´.


`Naturen & Kunsten´
er et smukt værk om den landskabelige og romantiske have i Danmark 1780-1830. Bogen er netop udkommet, og jeg glæder mig til at fordybe mig!

Mit eget indlæg i foredragsrækken var denne gang også sat i historisk perspektiv omhandlende min egen have. Min landbohave trækker linjer til fortiden samtidig med, at jeg selvfølgelig sætter mit nutidige og personlige præg.


Den historiske inspiration er lige til højrebenet, idet området her, hvor jeg bor, betegnes som overdrevet mellem Brahetrolleborg Slot, Egeskov Slot og Fjellebro. Brahetrolleborg blev i 1100-tallet beboet af hårdtarbejdende munke, som kom hertil fra Frankrig. Cistercienserne var en overmåde dygtig munkeorden, der kunne lede vand og opdyrke jord. Cisterciensermunkene introducerede en alsidig nyttehave med et varieret udbud af grøntsager, som ud over kål ikke var almindelige i Danmark på det tidspunkt.

Parken på Egeskov kender I uden tvivl. Det er et fantastisk sted at søge haveinspiration, og i pinsen - d. 26, 27. og 28. maj er der STORE HAVEDAGE. Slotsgartner Peter Bonde Poulsen, som bl.a. har tegnet Egeskovs smukke, duftende rosenhave løftede for længe siden sløret for sine drømme om et stort havearrangement, og jeg lyttede selvfølgelig interesseret og kunne kun synes om idéen!


Se de spændende udstillere og foredragsholdere i programmet HER. Jeg holder foredrag om selvforsyning lørdag d. 26. maj klokken 15.30 og søndag d. 27. maj kl. 13.00. Jeg har valgt at stå i urtehaven. Det er et usædvanligt stemningsfuldt sted; velegnet til at præsentere høns live - i mit lille, nybyggede, transportable ”hønsebur”. Hvis du vil følge med i mine foredrag, kan du altid besøge min `NYHEDS-SIDE´, som naturligvis løbende opdateres. Jeg håber, vi ses!

FOTOS AF MIN HAVE OG EGESKOV: KIM AHM

  • Kommentarer(4)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post158

Flaksende flagermus

Kurser og arrangementerOprettet af Birgitte Hasholt søn, marts 25, 2012 23:34:42


Torsdag aften var foredragsaften; i dejligt forårsvejr og med en masse glade haveinteresserede, som havde valgt at slå vejen forbi. Jeg har gæstet den lille, urbane planteskole ved havnen i Svendborg før, og hver gang har arrangørerne - ildsjælene Pia Vinther og Dorte Lausten - lagt mange kræfter i for at skabe en stemningsfuld aften. Denne gang med smukt blomsterpyntet kage, te, kaffe og lakrids.


Jeg må indrømme, at jeg tænkte, at det er godt, vi ikke lever i de herrens århundreder, hvor heksefeberen rasede. Sidste gang, jeg holdt foredrag, ville skæbnen nemlig, at tordenen buldrede over pakhusets gamle tegltag, og i torsdags lettede en flagermus fra de massive bjælker og flaksede rundt om ørerne på os ved min afsluttende bemærkning! Det var en usædvanlig og meget dejlig aften – tusind tak til alle, der kom, og tak for de super engagerede spørgsmål I stillede og efterfølgende mails, jeg har fået. Flagermus på nattehimlen varsler godt vejr næste morgen, og jo nærmere de kommer gårde og huse, jo mere stabilt vil det gode vejr blive; og godt vejr dèt fik vi!


På marken herhjemme er det rigtig blevet forår, og kiddene er lukket ud med deres mor. Mine snart seks år med gedehold har bragt mange, skønne oplevelser med sig, men jeg har aldrig før set en så rørende samhørighed, som de tre udviser. Honningfald "taler" med de små – konstant, kærligt og klogt. Vi venter spændt på næste hold; i den anden fold er der flere kid på vej, og mon ikke de kommer til påske.Påske er det også i hønsegården, og i weekenden er der lavet mad med æg – og opskrifter til nye artikler, som er på vej.


Måske brænder du ligesom jeg for det spiselige i haven, og måske er du gået i gang med at "hekse" derude – jeg hører gerne om dine planer.

  • Kommentarer(6)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post151

Aftenstund med haveinspiration

Kurser og arrangementerOprettet af Birgitte Hasholt tor, februar 23, 2012 02:18:48

Her til aften rusker det i trækronerne udenfor skovløberhusets sprossede ruder. Ved et af de gamle vinduer, som vender mod øst, piber vinden, mens det blæser fra sydvest. Fronten trækker byger, skyer og dis ind over land, men det er ikke længere koldt. I gamle dage varede vinteren i bondens bevidsthed fra 1. november til 30. april. Men måske er vi heldige, at dagsfrosten løsner grebet og giver plads til mere forårsagtige strømninger tæt på månedskiftet til marts. Foråret kunne godt se ud til at have ramt drivhuset, og jeg har et par gange fyldt vandkanden for at give de overvintrende planter et brus. Effekten er mærkbar, og endnu en gang står jeg overrasket og ser de slumrende vækster bragt til live.


Haven er god at blive i godt humør af. Det mærker jeg rigtig meget nu, hvor spirerne sættes i gang, og lyset er vendt tilbage. Lys og luft skal der til – og jord og varme. Hvor meget mere skal man vide for at lykkes med havebrug? En del, men det er ikke særlig svært at dyrke sin have. Det kræver lyst! For nogen af os er lysten til det med haven udpræget for tiden. Og da MIT FØRSTE FOREDRAG I ÅR tog sin spæde begyndelse ved et dejligt, haveintensivt møde på denne uges disede onsdag, blev råskitsen til en aftenstund godt pakket med haveinspiration streget op. `Urtepigerne´ inviterer til foredrag på deres første åbningsdag i år d. 22. marts kl. 18.00. Det bliver med opfordring til tykke trøjer, servering af chilisuppe og massiv forårs-haveinspiration, så du kan komme godt i gang med at så frø og bringe det hele til at spire. Rammen om arrangementet er det stemningsfulde, gamle, gule pakhus i Svendborg hos `Vinther og Lausten´ - prisen er 100 kr. , og der er netop åbnet for tilmeldinger; du kan reservere din plads her: vintheroglausten@gmail.com.

Jeg håber vi ses!

  • Kommentarer(2)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post145

Ind imellem er der noget, man drømmer om at lære

Kurser og arrangementerOprettet af Birgitte Hasholt ons, februar 15, 2012 00:10:30

I min have står tre, gamle æbletræer. Det er Filippa; sorten, som blev sået af lærerdatteren Filippa i 1877 og æblet, som i sin tid viste sig at være indiskutabelt godt! Jeg har spist filippaæbler til bevidstløshed og nydt dem både friske, i kager og som grød.


Modertræet - det gamle filippatræ - står i landsbyen Hundstrup seks kilometer herfra. Og historien om Filippa og træet er både medrivende og fantastisk. Jeg har kendt den længe, og jeg har genfortalt den engang. Da jeg fordybede mig i historien om Filippa og træet, pustede det til drømmen om, at jeg en dag skulle kaste mig ud i frembringelsen af mine egne æbletræer. Der er blevet sået kerner i haven. Især har børnene været flittige, og vi har set kernerne spire. Måske har det en dragende effekt på børn at spise et æble, finde de inderste kerner og putte dem i jorden. Det var sådan Filippa gjorde en sensommerdag i 1877, og det er dét, jeg har set mine egne børn gøre. Men det kræver et stort held at få gode spiseæbler ud af den proces. Til gengæld har man med de frøfrembragte æbletræer et fremragende produkt til podning. De små æbletræer, som man har sået, er grundstammer, hvorpå de velkendte, gode sorter kan vokse. Og at pode, vil jeg gerne lære. Et skridt mod denne kunnen tog flere med hang til frugttræer i den forgangne weekend, hvor jeg var medarrangør af et podekursus med podemester Boi Jensen, som også er `Haveselskabets´ ekspert i bl.a. gamle æblesorter og podning på vildstammer.


Flokken af entusiastiske podeinteresserede samledes i aulaen på den lokale friskole, og vi snittede, så spånerne fløj om ørerne på os og podede. Det var spændende; der er meget at lære, for det kræver håndelag. I dag står jeg med fire, små træer - podet på egen hånd:


`Bøghs Citron´; et dansk æble fundet i 1800-tallet. Træet er hårdført, og æblet har en god aroma med strejf af citron. Man kan spise det fra sidst i august, men æblet opnår sin fulde modenhed i september. `Nonnetit Bastard´; en sund sort velegnet til økologisk dyrkning. Med tiden bliver træet højt og bredt. Nonnetit Bastard-æblerne er gode til most, og jeg vil glæde mig dertil. `Bramley´; det engelske madæble, som blev sået af en ung pige og spirede i en `cottage garden´ i England i begyndelsen af 1800-tallet. Træet er kraftigtvoksende og sundt. Og sidst, men ikke mindst `Rød Høst Kalvil´; et meget smukt, rødt æble, der bliver helt mørkt på solsiden. Sorten stammer fra Auvergne i Frankrig, og måske kan den føres helt tilbage til middelalderen. Jeg håber meget, at de nye træer vil gro i min have! Og jeg vil fremover øve mig i at pode.

FOTO AF KURV MED FILIPPAÆBLER: KIM AHM

  • Kommentarer(4)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post144