Havebloggen

Havebloggen

BIRGITTE HASHOLT - FORFATTER, FOREDRAGSHOLDER OG HAVESKRIBENT


Havebloggen er tilknyttet websitet BirgitteHasholt.dk. Her kan du følge min økologiske have, mit liv på landet og finde gode madopskrifter og nyttige tips om selvforsyning. Du er velkommen til at skrive til mig; hver en kommentar er kærkommen, jeg svarer, så hurtigt jeg kan.

Måtte du ønske at blive fast læser af bloggen og modtage Havebloggens indlæg i din mailboks, kan du tilmelde dig HER.

Rigtig hjertelig velkommen i mit haveunivers! Jeg håber, du vil lade dig inspirere, og at du vil få glæde af at følge med.

Tekst og fotos er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Efterårsinspiration og min have i HAVEN

Opskrifter med æblerOprettet af Birgitte Hasholt lør, november 10, 2012 12:55:22

Formiddagen er gået med finpudsning af en artikel med deadline på mandag. Derudover skal et par af de lyse timer i eftermiddag tilbringes i haven. Jeg har et par projekter, som absolut må bringes i vinkel; blandt andet skal de sidste hvidløgsfed i jorden. Fokus er ellers rettet skarpt mod alt det, jeg gerne vil gemme. Æblerne for eksempel - og i sidste indlæg lovede jeg jer at vende tilbage til dem. Tiden er kommet, og weekenden er stadig ung, så har du æbler på lager, kan du nå at give dig i kast med min seneste opskrift på ÆBLESMØR fra min haveklumme i BASE - magasintillægget til Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende. Æblesmør er en krydret marmelade, som passer utrolig godt til det sene efterår - og til jul for den sags skyld. Jeg bruger æblesmør på en skive godt, hjemmebagt brød eller i kager.


ÆBLESMØR MED CIDER

1 kg. istandgjorte æbler af en aromatisk slags

4 dl. æblecider

200 g. sukker

4 stk. tørrede nelliker stødt helt fint i en morter

1/4 tsk. kanel

Gør æblerne i stand ved at skrælle dem og fjerne kernehuset - der skal ende med at være 1 kg., når æblerne er ordnet. Skær æblerne i mindre stykker. Hæld æblestykkerne i en gryde og tilsæt cider. Kog æblerne til mos og purér dem igennem en sigte. Bland puréen med sukker og krydderier og lad æblemassen simre og boble under omrøring i cirka 15 minutter til æblemassen begynder at tykne. Tag gryden af blusset og hæld æblesmøret på skoldede glas, som er skyllet i spiritus. Når æblesmøret er kølet af, skrues lågene på glassene.

For nylig skulle der serveres lidt ekstra lækkert til eftermiddagsteen. Det skulle foregå i en håndevending, og en gammel opskrift kom på bordet. Opskriften på de lækre butterdejspakker, som kaldes ÆBLEFISK, får du tillige, for til dem kan du bruge æblesmør.


ÆBLEFISK

En pakke butterdej

Æblesmør

1 sammenpisket æg

Lidt lyst rørsukker

Lad butterdejen tø op, rul hver plade tyndt ud og del den i to. Læg en spsk. æblesmør i midten og fold butterdejen til en pakke, som trykkes sammen i kanterne med en gaffel. Butterdejspakkerne lægges på en bageplade beklædt med bagepapir, hvorefter de pensles med æg, drysses med rørsukker og bages gyldne i ovnen ved 175 grader. Æblefisk serveres lune eller lige, når de er kølet af.

Og så håber jeg selvfølgelig, at du holder HAVEN! Jeg har før været med på holdet af skribenter, der skal berige magasinet med inspirerende og lærerige artikler af høj kvalitet – og nu er jeg med igen. Min første artikel handler om min egen efterårshave, og den kan du se i novembernummeret, som ramte postkassen i denne uge.


Artiklen er spækket med stemningsfulde fotos, og jeg må sige, at jeg blev glad, da jeg slog op på det endelige resultat . Jeg håber også, at du kan lide både min og de andre rigtig gode artikler, og skulle du sidde uden HAVEN, men med ønsket om at magasinet også kom hjem til dig, kan du besøge Haveselskabets hjemmeside her.


Fortsat rigtig god weekend - jeg må ud i det dejlige efterårsvejr!

Birgitte

  • Kommentarer(12)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post171

Æbler, æbler, æbler...

Opskrifter med æblerOprettet af Birgitte Hasholt man, oktober 17, 2011 11:40:28


Vi tager hul på efterårsferien i klart vejr med frostnætter og rutscher fra varmerekord til vintertemperaturer. Skoven er begyndt at gløde. En konstant, stille raslen er lyden af løsnede blade, der daler mod jorden og lægger sig som et fint drys i haven og på markvejen. At nå til ferie er altid kærkomment og dejligt. Der bliver lidt mere tid til at være sammen om de hverdagsting, vi holder af at fordybe os i. Gode venner, vi ikke ser så tit, kommer forbi for at sludre over et glas vin og god mad, der på denne årstid får lov til at simre for sluttelig at være smækfuld af saft og kraft. Ud over at give gæsterne noget godt at spise er mit fokus rettet mod at fodre mine unger. Frederikke trænger til at komme sig helt efter blindtarmsbetændelse. En akut, heldigvis vellykket operation, var den forgangne uges bud på pludselig omskiftelighed, og omgangen har tæret lidt på Frederikkes lille krop. Vi skal helt bestemt runde nogle livretter, og så skal vi bruge flere æbler. Der er masser - nedfalds og på træerne. Hønsene mæsker sig, og der er plads i fryseren efter den kraftige udvidelse af kapaciteten med en ekstra kumme. Jeg koger æblegrød ved enhver given lejlighed og fryser ned i passende portioner. Intet er så nemt som at hive en omgang op og lave dessert i form af gammeldags æblekage eller trifli - de klassiske favoritter. Men æblerne skal også bruges til noget, vi ikke har prøvet før. Hjemmelavet most! Claus venter spændt på en presse, han har bestilt, og drømmen går dels på at moste den rene, skære saft, men også i retning af frembringelse af hjemmelavet cider. I forbindelse med æblemosten vil jeg lige komme med et lille tip. En af mine gode efterårsgæsteretter er nakkesteg (fra fritgående gris) braiseret i ovn, tilsat et par salvieblade, godt med rosmarin, salt, peber og så lige lidt æblemost hældt ved. Det giver en god sovs og stegen en superlækker smag. Tilbehøret er gerne rodfrugter vendt i god olivenolie med timian, rosmarin, salt og peber og gennembagt i fad. Prøv at garnere med hele, afskallede hvidløgsfed. Simrer de sammen med rodfrugterne, bliver feddene møre som smør og smagen varm og sødmefyldt. Til dessert kunne æblerne sagtens gentages i form af æblekagen med sprødt låg, der serveres med lidt cremefraiche eller den luftige, islandske skyr. Jeg håber, I ser frem til et par fridage ligesom jeg, at I må fylde dem med god mad og givende gøremål - og at det er noget, I glæder jer til.



Æblekage med sprødt låg


Dej

150 g blødt smør

200 g lyst rørsukker

1 spsk vaniljesukker

1 æg

150 g hvedemel

1 tsk bagepulver

1/4 tsk fint havsalt


Fyld

6 skrællede æbler skåret tynde både

2 spsk kanel

5 spsk lyst rørsukker (sådan cirka, det kommer an på, hvor syrlige æblerne er)


Smør, vaniljesukker og rørsukker piskes lyst og luftigt. Ægget tilsættes og der piskes grundigt. Mel, bagepulver og havsalt blandes og røres i æggemassen med let hånd.


Æblestykkerne lægges i et ildfast fad (cirka 24x24 cm), sukker og kanel drysses over, og der vendes lidt rundt. Dejen lægges over æblerne og smøres ud i et jævnt lag. Bag kagen ved 175 grader i cirka 50 minutter - eller til kagen er gylden, gennembagt og æblestykkerne helt møre. Når kagen er kølet lidt af, bliver overfladen helt sprød. Server med cremefraiche eller skyr til.

FOTO: KIM AHM



  • Kommentarer(8)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post112

Sprøde brød med lufttørret skinke, æble og gedeost

Opskrifter med æblerOprettet af Birgitte Hasholt fre, oktober 07, 2011 12:26:44
Den står på "hardcore" selvforsyning for tiden; der skal slagtes. Ged af egen avl ligger allerede i fryseren, i dag kommer det til at gælde gris. Tinas gode grise, der har haft et fortræffeligt liv i det fri, og som er et produkt i gourmetklasse, skal jeg selvfølgelig have noget af, og det bliver i eftermiddag. For et par dage siden bestilte jeg en ekstra fryser - med garanti for hurtig levering, det kniber nemlig med pladsen. Men fryseren er ikke kommet, nu ender den med at stå fuldt indpakket i pap og plastik på gårdspladsen i stedet for at være kold og klar, når jeg kommer hjem med kødet om et par timer! Heldigvis træder min altid hjælpsomme genbo til - Birthe låner mig et betragteligt hjørne af hendes kumme. I morgen må jeg så hente hele herligheden hjem fra gården overfor, putte kødet i den nyindkøbte fryser og tørre sveden af panden.



Fotograf Kim bor langt herfra. Han huserer inde midt i København, men er konstant med på sidelinjen og laver billeder til mig. En ny forsyning er ved at være klar, og jeg har fået den første sending, så jeg kan gå i gang med at skrive. Ved seneste og netop afsluttede fotoshoot i min have fokuserede vi på efterårets afgrøder - heriblandt æbler. Æbler er jeg vild med at bruge til sødt, salt og syrligt. Normalt holder jeg mig til enkel mad, så råvarerne kommer til deres ret. Men i denne efterårsudgave af Sprøde brød har jeg frådset lidt med alt det gode, årstiden byder på, og det er der kommet en smagfuld ret til kølige dage ud af.


Sprøde brød med lufttørret skinke, æble og gedeost

Dej

3 dl lunkent vand

1/4 pakke gær (økologisk gær er supergodt at bage med)

1 spsk olivenolie

1/2 tsk. havsalt

cirka 300 g hvedemel (gerne italiensk tipo 00-mel)

100 g durummel

Rør gær ud i det lunkne vand. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen grundigt; har du en røremaskine, så brug den. Lad dejen hæve i 3 timer og rul den meget tyndt ud på et meldrysset bord. Skær ud til små brød, som lægges på en bageplade beklædt med bagepapir. Kanten på brødene pensles med olivenolie, og brødene dækkes med fyld.

Fyld

Tomatsauce

En god tomatsauce, som har simret og samlet kraft, bestående af friske tomater, skalotteløg, godt med knust hvidløg, havsalt, peber og et lille skvæt hvid balsamico- eller æbleeddike og friske basilikumblade. Husk at tilsætte frisk basilikum til sidst, krydderurten mister sin smag, hvis den koges med i retten.

Parmaskinke

Gedeost

Æbler med skræl skåret i tynde skiver

De ubagte brød smøres med tomatsauce; derefter lægges en skive parmaskinke og et par tynde skiver æble på, og til sidst toppes brødene med gedeost.

Bag brødene sprøde og gyldne ved 250 grader; skru evt. lidt ned for varmen undervejs.

FOTO: KIM AHM

Vi står på tærsklen til weekend - dejligt! Søndag kan du finde en artikel om min selvforsynende have i `Bo Godt´ i Fyens Stiftstidende.



  • Kommentarer(9)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post111