Havebloggen

Havebloggen - nu i opdateret udgave!Havebloggen

Oprettet af Birgitte Hasholt tir, april 09, 2013 21:52:18

Kære læser


HAVEBLOGGEN ligger nu klar i nye omgivelser. Jeg håber, du fortsat har lyst til at læse om haven, få en masse gode råd, bruge mine madopskrifter og nyde underskønne havebilleder.

EMAIL-TILMELDING er tilføjet den nye blog. Email-tilmeldingen skal du bruge, hvis du gerne vil følge med - også selvom du er oprettet som fast læser på min gamle Haveblog, som du læser på siden her. Måtte du være i tvivl, så sig endelig til! Jeg hjælper gerne med at oprette dig som læser på den nye blog.

I mit første indlæg på min nye haveblog finder du også linket til en EN HELT NY OPTAGELSE TIL TV2/Fyn, som kom forbi i sidste uge for at få en udtalelse om haven til Nyhederne. Hele optagelsen er klippet sammen til et inspirerende indslag om forår i haven.

DU FINDER DEN NYE HAVEBLOG HER:

http://www.birgittehasholt.dk

De bedste hilsner og på gensyn!

Birgitte

Solskin og ny blog i sigteHavebloggen

Oprettet af Birgitte Hasholt tir, marts 26, 2013 13:46:56

Vejret er det store samtaleemne, når folk mødes, ved købmanden, på de sociale medier - velsagtens også ved de forestående påskefrokoster; for vi undrer os. At forårets komme i den grad trækker ud er mærkeligt. Det er også ubelejligt, når vi hungrer efter at være ude i haven. Men da jeg i formiddags gik tur med mit energibundt – Tweed, den italienske trøffelhund, som ud over sydens solstråler elsker sne, tænkte jeg, at dét her må nydes. Det vil sandsynligvis vare mange år, før vi igen oplever solen skinne så ubestridt og længe på nyfalden sne; det sker kun i sjældne tilfælde, og det er nærmest kun muligt i marts.


Blog image


Hvad haven angår, behøver den ikke at stå stille. I huset her er der så småt ved at være forspiringstrængsel, og jeg har usandsynligt mange, fine frø, der skal i gang. Det er livsbekræftende at følge de små planter, og jeg ser frem til at kunne flytte dem ud i drivhuset og ud i haven, når vejret pludselig vender til varmt med forår og sommer som fortegn. Udplantning er ikke lige om hjørnet, men det er en god idé at være klar; for eksempel med tomater. Der er mange slags, og en hel del findes hos mig, selvom det kun er et hjørne af markedet, for det omfatter virkelig et velassorteret sortiment. Årene lærer os, hvilke sorter der er bedst, men nye tilføjes hvert år programmet, hvis man er uendelig nysgerrig, når det gælder tomater. En særlig god tomat har i nogle år måttet vige til fordel for dugfriske eksperimenter, men i år er den med igen: Sungold. Jeg tror den tomat vendte op og ned på min forestilling om, hvor godt en tomat kan smage, og jeg glæder mig vildt til at sætte tænderne i den igen.


Blog image


Tomaten er en lille cherrymodel, den er orange, ret nem at dyrke og i perfekt balance mellem syrligt og sødt. Vi er hoppet over i boldgaden med hybrider, så der kan ikke høstes frø af Sungold, til gengæld er planten meget sund. Om Sungold i løbet af sommeren får kamp til stregen af andre, nøje udvalgte tomatersorter bliver spændende at se. Det er i hvert fald noget, der skal skrives om. Og du kan følge med, når der skrives om alt mellem himmel og jord i haven herude på landet. Mine artikler udkommer i avisen, i magasiner og på Havebloggen. Sidstnævnte skal du blot være opmærksom på holder flyttedag. Der udkommer nemlig om ganske kort tid en ny, skøn haveblog fra min hånd, som du kan følge. Er du tilmeldt her, får du besked, når den nye haveblog udkommer, og du kan tilmelde dig den. Mit inderlige ønske er, at rigtig mange af mine faste læsere fra Havebloggen har lyst til at være med - og selvfølgelig, at nye kommer til.

Vil du være sikker på, at nyheden om den nye blog runder din mailboks, kan du, indtil den nye blog går i luften, stadig tilmelde dig den gamle haveblog HER eller sende mig en mail HER.

JEG HÅBER, VI ”SES”, NÅR MIN NYE, INSPIRERENDE BLOG OM HAVE, MAD OG ØKO-LANDLIV OM KORT TID UDKOMMER!

De bedste og varmeste havehilsner i forårsfrostvejr fra

Birgitte

FOTO: KIM AHM

En overraskelse og en lille godbid!Havebloggen

Oprettet af Birgitte Hasholt fre, februar 08, 2013 21:26:52

Tusind tak for jeres fine kommentarer! Dejligt at et par af jer havde lyst til at dyrke den skønne, skønne chili. Nu er der trukket lod, og frøene er på vej til: Helga - Idéhaven.

Helga, jeg håber, du får rigtig meget glæde af chilifrøene.

Kh Birgitte


Blog image


Som I ved, sad jeg den anden dag og bestilte frø. Allerede næste dag kom posten med to godt polstrede pakker spækket med alt mulig godt til haven. En af de chilier, jeg havde bestilt, var jeg en smule overrasket over at finde. For et par år siden dyrkede jeg sorten `Brazil Multicolor Acorn´– en ufattelig smuk, tætløvet chili med bedårende frugter og en rigtig god, mellemstærk smag. Og pludselig dukkede `Brazil Multicolor´op samme sted som aji amarilloen, jeg fortalte om i sidste indlæg her på bloggen. `Brazil Multicolor´ havde godt nok ikke `Acorn´ med i navnet, ikke desto mindre tror jeg, det er den samme, så den røg straks ned i det virtuelle indkøbsnet. Men til min overraskelse lå der to poser af brazil-multicolorchilien i pakken, da den ankom. Jeg var simpelthen kommet til at bestille dobbelt. Så mange frø har jeg ikke brug for, jeg vil meget hellere sende den dejlige chili videre til en af jer. Skriv til mig på havebloggens kommentar - senest søndag (d. 10. februar), så sender jeg i begyndelsen af næste uge det vildfarne frøbrev med chili Capsicum baccatum `Brazil Multicolor´ til en chili-interesseret læser.

Blog image

Chili Capsicum baccatum `Brazil Multicolor Acorn´

Rigtig god weekend fra

Birgitte

FOTO: KIM AHM

Drømme, længsler og lysHavebloggen

Oprettet af Birgitte Hasholt ons, februar 06, 2013 14:45:42

Der er kommet mere lys over land, og det er rigtig dejligt. Pludselig er det som at få lidt mere tid. Drømme, længsler og lys - og det, at vi har mulighed for at gøre noget eller simpelthen vælge at gøre noget helt andet, er med til at gøre os lykkelige. I lykkelighedsfeltet kan haven være med. Den er på mange måder drømmenes land - et sted, vi kan indrette præcis, som vi har lyst til og et brændpunkt for idéer. Og mon ikke idéerne er begyndt at spire? Her hos mig er der gang i frøbestillingerne. Der kommer frø fra nær og fjern samtidig med, at jeg tjekker lageret fra sidste år og gennemgår alt det, jeg selv har høstet frø af. Mit fokus ligger lige nu på chili, der udmønter sig i stærk sanselighed og smag. Chili kan man netop selv tage frø af, og heldigvis har jeg høstet frø af en rigtig god slags.


Blog image


'Habanero Dulche' Capsicum chinense er en ret mild, eksotisk og frugtagtig chili med en smag, der betegnes som fersken, mango og mandarin. Jeg vil rigtig gerne have den med i år, men den er ikke altid let at få fat i, så en pose med temmelig mange selvhøstede frø giver næring til drømmen om sensommerhøst af habanero. Det skal lige indskydes, at chilifrø opbevaret tørt, mørkt og køligt kan holde sig i cirka tre år. Mine habanero-dulche-frø er lige omkring udløbsdatoen, men jeg håber inderligt, at små, grønne spirer bryder frem.

Blog image


En anden chili på ønskelisten er `Aji Amarillo´. Chilien har været kendt i Peru siden tidlig inkatid, og aji-chilierne hører til Capsicum baccatum-sorterne, som er en vigtig ingrediens i det sydamerikanske køkken. Amarilloen bliver blandt andet brugt frisk til citrusmarinerede skaldyrs- og fiskeretter. `Aji Amarillo´ har været dyrket side om side med andre chiliplanter i mit drivhus, og den er produktiv. Til gengæld har jeg ikke været vaks til at gemme såsæd af `Aji Amarillo´, men frø er fundet på Fuglebjerggård, og jeg glæder mig til igen at lægge drivhus til den skønne, gule chili sprængfyldt med god aroma – jeg tror, mine gryder vil strutte af lykke.

FOTO: KIM AHM

Ude på landetHavebloggen

Oprettet af Birgitte Hasholt lør, februar 02, 2013 12:28:22

`I wish I had a little house - out in til country…´ - det danske rockband `The Sandmen´ synger - og jeg smiler. Måske en smule overbærende for tiden, for her (ude på landet) er det drivende vådt! Når sne i de mængder, vi lige har haft, smelter, er der tale om en syndflod. Alle dræn og kanaler står den ultimative prøve. Til gengæld var det smukt, imens snedynen hvilede tungt, og frosten frysende bed. For at nævne et par af de mere hjertegribende oplevelser, bød skovbrynet en blikstille morgen på en fuldvoksen dåbuk med en imponerende opsats højt hævet mellem de sneklædte stammer, og en håbefuld, kniplingehvid svaneflok strakte hals og tog snadrende ophold i sneen ved den næsten tilfrosne skovsø. Sådan er det som sagt ikke mere, det er nærmere ”VANDVITTIGT”. Havde vi ikke haft den højtliggende mark på bakken at lukke dyrene ud på, måtte Noahs Ark hidkaldes til gederne. Og det må gerne snart blive forår. Det må meget gerne snart begynde at blomstre udenfor mine sprossede ruder - her ude på landet.

Men haven står ikke stille. Der skrives om den hele året, og i køkkenet har jeg travlt med at frembringe de landlige madopskrifter, der ledsager nogle af mine artikler. Ind imellem må man bare gribe dagen, og det gjorde min fotograf og jeg for nylig. Vi har i en rum tid haft en krævende opgave liggende, som kun måske kunne løses. Der skulle være sne på, og det skulle være ualmindelig skønt vintervejr. Sådan blev det, og haven, vi besøgte, var vidunderlig. Den folder sig ud i sin fulde længde i et dansk magasin; præcis hvornår, må jeg annoncere på et senere tidspunkt. Her zoomer vi ind og løfter forsigtigt en lille flig af sløret - kan du fornemme, at vi har fat i noget stærkt stemningsfuldt? Jeg håber, du må få en rigtig dejlig weekend. Jeg skal bruge min på at så de allerførste frø, som du selvfølgelig kommer til at høre nærmere om.

Blog image

FOTO: KIM AHM

Efterårsinspiration og min have i HAVENOpskrifter med æbler

Oprettet af Birgitte Hasholt lør, november 10, 2012 12:55:22

Formiddagen er gået med finpudsning af en artikel med deadline på mandag. Derudover skal et par af de lyse timer i eftermiddag tilbringes i haven. Jeg har et par projekter, som absolut må bringes i vinkel; blandt andet skal de sidste hvidløgsfed i jorden. Fokus er ellers rettet skarpt mod alt det, jeg gerne vil gemme. Æblerne for eksempel - og i sidste indlæg lovede jeg jer at vende tilbage til dem. Tiden er kommet, og weekenden er stadig ung, så har du æbler på lager, kan du nå at give dig i kast med min seneste opskrift på ÆBLESMØR fra min haveklumme i BASE - magasintillægget til Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende. Æblesmør er en krydret marmelade, som passer utrolig godt til det sene efterår - og til jul for den sags skyld. Jeg bruger æblesmør på en skive godt, hjemmebagt brød eller i kager.

Blog image

ÆBLESMØR MED CIDER

1 kg. istandgjorte æbler af en aromatisk slags

4 dl. æblecider

200 g. sukker

4 stk. tørrede nelliker stødt helt fint i en morter

1/4 tsk. kanel

Gør æblerne i stand ved at skrælle dem og fjerne kernehuset - der skal ende med at være 1 kg., når æblerne er ordnet. Skær æblerne i mindre stykker. Hæld æblestykkerne i en gryde og tilsæt cider. Kog æblerne til mos og purér dem igennem en sigte. Bland puréen med sukker og krydderier og lad æblemassen simre og boble under omrøring i cirka 15 minutter til æblemassen begynder at tykne. Tag gryden af blusset og hæld æblesmøret på skoldede glas, som er skyllet i spiritus. Når æblesmøret er kølet af, skrues lågene på glassene.

For nylig skulle der serveres lidt ekstra lækkert til eftermiddagsteen. Det skulle foregå i en håndevending, og en gammel opskrift kom på bordet. Opskriften på de lækre butterdejspakker, som kaldes ÆBLEFISK, får du tillige, for til dem kan du bruge æblesmør.

Blog image

ÆBLEFISK

En pakke butterdej

Æblesmør

1 sammenpisket æg

Lidt lyst rørsukker

Lad butterdejen tø op, rul hver plade tyndt ud og del den i to. Læg en spsk. æblesmør i midten og fold butterdejen til en pakke, som trykkes sammen i kanterne med en gaffel. Butterdejspakkerne lægges på en bageplade beklædt med bagepapir, hvorefter de pensles med æg, drysses med rørsukker og bages gyldne i ovnen ved 175 grader. Æblefisk serveres lune eller lige, når de er kølet af.

Og så håber jeg selvfølgelig, at du holder HAVEN! Jeg har før været med på holdet af skribenter, der skal berige magasinet med inspirerende og lærerige artikler af høj kvalitet – og nu er jeg med igen. Min første artikel handler om min egen efterårshave, og den kan du se i novembernummeret, som ramte postkassen i denne uge.

Blog image


Artiklen er spækket med stemningsfulde fotos, og jeg må sige, at jeg blev glad, da jeg slog op på det endelige resultat . Jeg håber også, at du kan lide både min og de andre rigtig gode artikler, og skulle du sidde uden HAVEN, men med ønsket om at magasinet også kom hjem til dig, kan du besøge Haveselskabets hjemmeside her.

Blog image


Fortsat rigtig god weekend - jeg må ud i det dejlige efterårsvejr!

Birgitte

Den første frostHavebloggen

Oprettet af Birgitte Hasholt man, oktober 29, 2012 23:32:37

Vi har haft nogle dage med frostvejr. Vinterlige tilstande om natten og smukke morgener, som åbenbarer et sølle syn i georginebedet, men ellers bibringer inderligt smukke formationer af rimfrost. Himlen er høj, når man vågner til sådan en dag, og skyer damper ud af munden, når den varme ånde rammer kold luft og krystalliserer.

Blog image


For få dage siden var jeg i Tøndermarsken for at se stærene som sort sol på himlen, og jeg har skrevet om vildgæssene, der flyver henover skovløberhusets tag – mon ikke alle er taget afsted nu. Det hele er jo kønt, og det er ikke skræmmende endnu. Men vinteren er uendelig, og den tanke kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen. Af samme grund kom jeg til at tænke på, hvad der kan opmuntre, når vi ikke længere har et fint flor i haven. Og jeg kom til at kigge på min røde vandkande, som står og blomstrer på terrassen. Farver tænkte jeg, fine farver på de ting, vi omgiver os med. Og rød er en af dem. Livgivende, styrkende, frembrusende og ilter og rigt repræsenteret i naturen på tærsklen til november. I dag er der blevet lavet mad med æbler – og en opskrift til en artikel. Når jeg kan, vil jeg dele den med jer. Hønsene fik forresten alle skræller - og en smule havregrød fra i morges.

Blog image

En helt tilfældig søndagHavebloggen

Oprettet af Birgitte Hasholt ons, oktober 24, 2012 00:30:10

Weekenden havde sænket sig, og jeg måtte stikke snuden i nogle papirer samtidig med, at løglæggeren – den smarte, hvormed man med et snuptag får lagt blomsterløg - nærmest skreg efter mig udenfor. Hvor ville jeg bare gerne ud og putte forårsoverflod i jorden. Pludselig bankede det på døren. Læsebrillerne var rutsjet ned på næsetippen, og dørhammerens pludselige aktivering kom bag på mig. På tærsklen stod en ukendt kvinde. Hun var kommet forbi i et haveærinde; som sagt ikke ventet, men det var fint - hyggeligt i det små. Som det sker, når man har et udgangspunkt lige til højrebenet, fandt vi hurtigt fodslag, og jeg fik en flig af hendes historie. Det pudsige ved haven er, at den så ofte rummer mere end jord, frø og blade. Med ét står man med et andet menneskes passion og hører om livets valg, håb og drømme. Det er fantastisk – det hele udsprang jo bare af en snak om haven på en helt tilfældig søndag.

Hvilken vej følger du nu, hvor det er blevet efterår?

Blog image