Havebloggen

Havebloggen

BIRGITTE HASHOLT - FORFATTER, FOREDRAGSHOLDER OG HAVESKRIBENT


Havebloggen er tilknyttet websitet BirgitteHasholt.dk. Her kan du følge min økologiske have, mit liv på landet og finde gode madopskrifter og nyttige tips om selvforsyning. Du er velkommen til at skrive til mig; hver en kommentar er kærkommen, jeg svarer, så hurtigt jeg kan.

Måtte du ønske at blive fast læser af bloggen og modtage Havebloggens indlæg i din mailboks, kan du tilmelde dig HER.

Rigtig hjertelig velkommen i mit haveunivers! Jeg håber, du vil lade dig inspirere, og at du vil få glæde af at følge med.

Tekst og fotos er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Fødselsdagsbrunch med bønner

Opskrifter med bælgfrugterOprettet af Birgitte Hasholt man, september 26, 2011 22:55:03


Frederikke er sensommerbarn, og i går fejrede vi, at hun netop er fyldt 10. Brunchmenuen bestod af alt godt fra haven og dertil hjemmebagt, langtidshævet brød; drysset med lidt forskelligt såsom græskarkerner, birkes og nigellafrø. Da vi slagtede geder i foråret, blev der udover stege frembragt rullepølse, spegepølse og nogle forrygende grillpølser; sidstnævnte blev ved fødselsdagsselskabet serveret med røræg og min frie fortolkning af baked beans.Tomat-tilbehøret med bønner er supernemt at gå til i min version. Det er de fuldmodne bønnefrø fra bønner beregnet til tørring, jeg bruger til retten. Yndlingsbønnerne er den italienske `Borlottobønne´ og den meget smukke, gamle sort `Rød Calypso´, som kan tilbagedateres til 1828. Når disse bønner høstes modne og friske, skal de ikke udblødes, men blot koges møre i saltet vand. Husk i øvrigt at både disse bønner og grønne bønner er giftige i rå tilstand, de skal altid koges helt møre. Mens bønnerne koger, laver jeg en tomatsauce bestående af aromatiske tomater fra drivhuset, skalotteløg, rosmarin, chili, havsalt og friskkværnet peber. Finthakkede skalotteløg og chili steges let i god olivenolie, tomaterne (skåret i passende stykker) tilsættes, og saucen smages til med havsalt og peber. En lillebitte smule hvid balsamicoeddike kan gøre underværker i tomatsauce - altså: mangler den det sidste pift så prøv det. Tomatsaucen skal stå og simre, til den har en god konsistens og kraftig smag, derefter tilsættes de møre, kogte bønner, som koger med i tomatsaucen i et par minutter.Det blev et dejligt måltid i hyggeligt selskab. Lattermusklerne blev grundig rørt, og vi fik nydt det gode vejr. Skønt at september ender med at smile sødt til os, der hungrer efter solstrejf og har sendt bønner af sted i håb om blå himmel. Og skønt at vejret holdt i dag med, hvor søde Hanne Frette fra Fyens Stiftstidende smuttede forbi med sin fotograf for at få et interview til `Bo Godt´ om livet på landet og om mit syn på selvforsyning og mad.

FOTO: KIM AHM
  • Kommentarer(4)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post109