Havebloggen

Havebloggen

BIRGITTE HASHOLT - FORFATTER, FOREDRAGSHOLDER OG HAVESKRIBENT


Havebloggen er tilknyttet websitet BirgitteHasholt.dk. Her kan du følge min økologiske have, mit liv på landet og finde gode madopskrifter og nyttige tips om selvforsyning. Du er velkommen til at skrive til mig; hver en kommentar er kærkommen, jeg svarer, så hurtigt jeg kan.

Måtte du ønske at blive fast læser af bloggen og modtage Havebloggens indlæg i din mailboks, kan du tilmelde dig HER.

Rigtig hjertelig velkommen i mit haveunivers! Jeg håber, du vil lade dig inspirere, og at du vil få glæde af at følge med.

Tekst og fotos er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Sprøde brød med lufttørret skinke, æble og gedeost

Opskrifter med æblerOprettet af Birgitte Hasholt fre, oktober 07, 2011 12:26:44
Den står på "hardcore" selvforsyning for tiden; der skal slagtes. Ged af egen avl ligger allerede i fryseren, i dag kommer det til at gælde gris. Tinas gode grise, der har haft et fortræffeligt liv i det fri, og som er et produkt i gourmetklasse, skal jeg selvfølgelig have noget af, og det bliver i eftermiddag. For et par dage siden bestilte jeg en ekstra fryser - med garanti for hurtig levering, det kniber nemlig med pladsen. Men fryseren er ikke kommet, nu ender den med at stå fuldt indpakket i pap og plastik på gårdspladsen i stedet for at være kold og klar, når jeg kommer hjem med kødet om et par timer! Heldigvis træder min altid hjælpsomme genbo til - Birthe låner mig et betragteligt hjørne af hendes kumme. I morgen må jeg så hente hele herligheden hjem fra gården overfor, putte kødet i den nyindkøbte fryser og tørre sveden af panden.Fotograf Kim bor langt herfra. Han huserer inde midt i København, men er konstant med på sidelinjen og laver billeder til mig. En ny forsyning er ved at være klar, og jeg har fået den første sending, så jeg kan gå i gang med at skrive. Ved seneste og netop afsluttede fotoshoot i min have fokuserede vi på efterårets afgrøder - heriblandt æbler. Æbler er jeg vild med at bruge til sødt, salt og syrligt. Normalt holder jeg mig til enkel mad, så råvarerne kommer til deres ret. Men i denne efterårsudgave af Sprøde brød har jeg frådset lidt med alt det gode, årstiden byder på, og det er der kommet en smagfuld ret til kølige dage ud af.


Sprøde brød med lufttørret skinke, æble og gedeost

Dej

3 dl lunkent vand

1/4 pakke gær (økologisk gær er supergodt at bage med)

1 spsk olivenolie

1/2 tsk. havsalt

cirka 300 g hvedemel (gerne italiensk tipo 00-mel)

100 g durummel

Rør gær ud i det lunkne vand. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen grundigt; har du en røremaskine, så brug den. Lad dejen hæve i 3 timer og rul den meget tyndt ud på et meldrysset bord. Skær ud til små brød, som lægges på en bageplade beklædt med bagepapir. Kanten på brødene pensles med olivenolie, og brødene dækkes med fyld.

Fyld

Tomatsauce

En god tomatsauce, som har simret og samlet kraft, bestående af friske tomater, skalotteløg, godt med knust hvidløg, havsalt, peber og et lille skvæt hvid balsamico- eller æbleeddike og friske basilikumblade. Husk at tilsætte frisk basilikum til sidst, krydderurten mister sin smag, hvis den koges med i retten.

Parmaskinke

Gedeost

Æbler med skræl skåret i tynde skiver

De ubagte brød smøres med tomatsauce; derefter lægges en skive parmaskinke og et par tynde skiver æble på, og til sidst toppes brødene med gedeost.

Bag brødene sprøde og gyldne ved 250 grader; skru evt. lidt ned for varmen undervejs.

FOTO: KIM AHM

Vi står på tærsklen til weekend - dejligt! Søndag kan du finde en artikel om min selvforsynende have i `Bo Godt´ i Fyens Stiftstidende.  • Kommentarer(9)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post111