Havebloggen

Havebloggen

BIRGITTE HASHOLT - FORFATTER, FOREDRAGSHOLDER OG HAVESKRIBENT


Havebloggen er tilknyttet websitet BirgitteHasholt.dk. Her kan du følge min økologiske have, mit liv på landet og finde gode madopskrifter og nyttige tips om selvforsyning. Du er velkommen til at skrive til mig; hver en kommentar er kærkommen, jeg svarer, så hurtigt jeg kan.

Måtte du ønske at blive fast læser af bloggen og modtage Havebloggens indlæg i din mailboks, kan du tilmelde dig HER.

Rigtig hjertelig velkommen i mit haveunivers! Jeg håber, du vil lade dig inspirere, og at du vil få glæde af at følge med.

Tekst og fotos er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Æbler, æbler, æbler...

Opskrifter med æblerOprettet af Birgitte Hasholt man, oktober 17, 2011 11:40:28


Vi tager hul på efterårsferien i klart vejr med frostnætter og rutscher fra varmerekord til vintertemperaturer. Skoven er begyndt at gløde. En konstant, stille raslen er lyden af løsnede blade, der daler mod jorden og lægger sig som et fint drys i haven og på markvejen. At nå til ferie er altid kærkomment og dejligt. Der bliver lidt mere tid til at være sammen om de hverdagsting, vi holder af at fordybe os i. Gode venner, vi ikke ser så tit, kommer forbi for at sludre over et glas vin og god mad, der på denne årstid får lov til at simre for sluttelig at være smækfuld af saft og kraft. Ud over at give gæsterne noget godt at spise er mit fokus rettet mod at fodre mine unger. Frederikke trænger til at komme sig helt efter blindtarmsbetændelse. En akut, heldigvis vellykket operation, var den forgangne uges bud på pludselig omskiftelighed, og omgangen har tæret lidt på Frederikkes lille krop. Vi skal helt bestemt runde nogle livretter, og så skal vi bruge flere æbler. Der er masser - nedfalds og på træerne. Hønsene mæsker sig, og der er plads i fryseren efter den kraftige udvidelse af kapaciteten med en ekstra kumme. Jeg koger æblegrød ved enhver given lejlighed og fryser ned i passende portioner. Intet er så nemt som at hive en omgang op og lave dessert i form af gammeldags æblekage eller trifli - de klassiske favoritter. Men æblerne skal også bruges til noget, vi ikke har prøvet før. Hjemmelavet most! Claus venter spændt på en presse, han har bestilt, og drømmen går dels på at moste den rene, skære saft, men også i retning af frembringelse af hjemmelavet cider. I forbindelse med æblemosten vil jeg lige komme med et lille tip. En af mine gode efterårsgæsteretter er nakkesteg (fra fritgående gris) braiseret i ovn, tilsat et par salvieblade, godt med rosmarin, salt, peber og så lige lidt æblemost hældt ved. Det giver en god sovs og stegen en superlækker smag. Tilbehøret er gerne rodfrugter vendt i god olivenolie med timian, rosmarin, salt og peber og gennembagt i fad. Prøv at garnere med hele, afskallede hvidløgsfed. Simrer de sammen med rodfrugterne, bliver feddene møre som smør og smagen varm og sødmefyldt. Til dessert kunne æblerne sagtens gentages i form af æblekagen med sprødt låg, der serveres med lidt cremefraiche eller den luftige, islandske skyr. Jeg håber, I ser frem til et par fridage ligesom jeg, at I må fylde dem med god mad og givende gøremål - og at det er noget, I glæder jer til.Æblekage med sprødt låg


Dej

150 g blødt smør

200 g lyst rørsukker

1 spsk vaniljesukker

1 æg

150 g hvedemel

1 tsk bagepulver

1/4 tsk fint havsalt


Fyld

6 skrællede æbler skåret tynde både

2 spsk kanel

5 spsk lyst rørsukker (sådan cirka, det kommer an på, hvor syrlige æblerne er)


Smør, vaniljesukker og rørsukker piskes lyst og luftigt. Ægget tilsættes og der piskes grundigt. Mel, bagepulver og havsalt blandes og røres i æggemassen med let hånd.


Æblestykkerne lægges i et ildfast fad (cirka 24x24 cm), sukker og kanel drysses over, og der vendes lidt rundt. Dejen lægges over æblerne og smøres ud i et jævnt lag. Bag kagen ved 175 grader i cirka 50 minutter - eller til kagen er gylden, gennembagt og æblestykkerne helt møre. Når kagen er kølet lidt af, bliver overfladen helt sprød. Server med cremefraiche eller skyr til.

FOTO: KIM AHM  • Kommentarer(8)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post112