Havebloggen

Havebloggen

BIRGITTE HASHOLT - FORFATTER, FOREDRAGSHOLDER OG HAVESKRIBENT


Havebloggen er tilknyttet websitet BirgitteHasholt.dk. Her kan du følge min økologiske have, mit liv på landet og finde gode madopskrifter og nyttige tips om selvforsyning. Du er velkommen til at skrive til mig; hver en kommentar er kærkommen, jeg svarer, så hurtigt jeg kan.

Måtte du ønske at blive fast læser af bloggen og modtage Havebloggens indlæg i din mailboks, kan du tilmelde dig HER.

Rigtig hjertelig velkommen i mit haveunivers! Jeg håber, du vil lade dig inspirere, og at du vil få glæde af at følge med.

Tekst og fotos er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Historiske haver

Kurser og arrangementerOprettet af Birgitte Hasholt tor, maj 24, 2012 12:52:30

Min uge står i de historiske havers tegn. Sen-eftermiddagen i går var lys og stemningen let, da jeg holdt foredrag for meget engagerede tilhørere på den fynske herregård Sanderumgaard, som ejes af uradelsslægten Vind. Arrangementet var tilegnet Café Stiftens publikum, og billetterne var væk på under en time. Til jer, der endte med at kontakte mig – beklager, jeg kunne ikke sørge for flere! Med den interesse møder vi naturligvis et publikum med forventninger! Susanne Vind fortalte om genskabelsen af den romantiske have på Sanderumgaard. Parken er i dag åben for offentligheden, og man kan nyde en ualmindelig smuk, romantisk landskabshave med historisk perspektiv, men også en have med dugfriske idéer. Susanne Vind viste mig bl.a. den nyanlagte frugtlund. Hun har søgt inspiration og fandt i et magasin stauder plantet i en spiral. Den idé er taget med ind i frugtlunden, hvor bl.a. hindbær er plantet i den fantastiske formation.


Efter Susanne Vinds levende indlæg, blev `Naturen & Kunsten´ præsenteret af John Erichsen og Luise Skak-Nielsen, der står bag forlaget `Historismus´.


`Naturen & Kunsten´
er et smukt værk om den landskabelige og romantiske have i Danmark 1780-1830. Bogen er netop udkommet, og jeg glæder mig til at fordybe mig!

Mit eget indlæg i foredragsrækken var denne gang også sat i historisk perspektiv omhandlende min egen have. Min landbohave trækker linjer til fortiden samtidig med, at jeg selvfølgelig sætter mit nutidige og personlige præg.


Den historiske inspiration er lige til højrebenet, idet området her, hvor jeg bor, betegnes som overdrevet mellem Brahetrolleborg Slot, Egeskov Slot og Fjellebro. Brahetrolleborg blev i 1100-tallet beboet af hårdtarbejdende munke, som kom hertil fra Frankrig. Cistercienserne var en overmåde dygtig munkeorden, der kunne lede vand og opdyrke jord. Cisterciensermunkene introducerede en alsidig nyttehave med et varieret udbud af grøntsager, som ud over kål ikke var almindelige i Danmark på det tidspunkt.

Parken på Egeskov kender I uden tvivl. Det er et fantastisk sted at søge haveinspiration, og i pinsen - d. 26, 27. og 28. maj er der STORE HAVEDAGE. Slotsgartner Peter Bonde Poulsen, som bl.a. har tegnet Egeskovs smukke, duftende rosenhave løftede for længe siden sløret for sine drømme om et stort havearrangement, og jeg lyttede selvfølgelig interesseret og kunne kun synes om idéen!


Se de spændende udstillere og foredragsholdere i programmet HER. Jeg holder foredrag om selvforsyning lørdag d. 26. maj klokken 15.30 og søndag d. 27. maj kl. 13.00. Jeg har valgt at stå i urtehaven. Det er et usædvanligt stemningsfuldt sted; velegnet til at præsentere høns live - i mit lille, nybyggede, transportable ”hønsebur”. Hvis du vil følge med i mine foredrag, kan du altid besøge min `NYHEDS-SIDE´, som naturligvis løbende opdateres. Jeg håber, vi ses!

FOTOS AF MIN HAVE OG EGESKOV: KIM AHM

  • Kommentarer(4)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post158