Havebloggen

Havebloggen

BIRGITTE HASHOLT - FORFATTER, FOREDRAGSHOLDER OG HAVESKRIBENT


Havebloggen er tilknyttet websitet BirgitteHasholt.dk. Her kan du følge min økologiske have, mit liv på landet og finde gode madopskrifter og nyttige tips om selvforsyning. Du er velkommen til at skrive til mig; hver en kommentar er kærkommen, jeg svarer, så hurtigt jeg kan.

Måtte du ønske at blive fast læser af bloggen og modtage Havebloggens indlæg i din mailboks, kan du tilmelde dig HER.

Rigtig hjertelig velkommen i mit haveunivers! Jeg håber, du vil lade dig inspirere, og at du vil få glæde af at følge med.

Tekst og fotos er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Ægs-faktor og brombær

HavebloggenOprettet af Birgitte Hasholt tor, september 27, 2012 22:05:43

Som sagt er hønsene virkelig velrugende i år - af gud ved hvilken grund?! Vejret har ikke været fremragende, det er pludselig blevet efterår, og redehalmen er, så vidt jeg ved, ikke spor bedre, end den plejer at være. Sågar maden er den samme. Jeg har før været inde på, at ikke alle høns har urinstinkterne i behold. Langt de fleste lægger sig ikke tilrette på reden. De stryger ind og slipper det daglige æg for hurtigst muligt at gå videre i dagens program for høns. Der sker nemlig det, at hønsene holder op med at lægge æg i den periode, hvor de er fastnaglet til reden med en portion kommende kyllinger under sig - og det er der ingen profit i. Industrihøns skal lægge mange æg, fritidsfjerkræavlerens kone i køkkenet og vejsalget skal forsynes, og klækningen af kyllinger skal gå planmæssigt. Derfor er rugemaskiner populære, og derfor har hønsene glemt, hvordan de ruger kyllinger ud. Men måske ligger hemmeligheden gemt i, at industrialiseringen ikke er nået til de blå æg. Mine araucanahøns, der leverer de fineste, blåskallede æg, har i hvert fald instinkterne i behold, og de andre, mere almindelige hønseracer i hønsegården, som kunne være ramt af forglemmelse, bliver mindet om, hvordan man gør – for rugelyst smitter.


Er æggene blå, er alt mulig andet grønt. Haven er frodig som en urskov på den dybe, fortættede måde, man kun ser efter en hel sæsons tilvækst. Som jade og oliven med en jordbunden tone, der er så smuk. I fredags kom en af havens faste fotografer forbi, og det var vildt at se billederne eksplodere i et spænd af intense farver, som faktisk kun blev forstærket af, at det var regnvejr.


I morgen skal jeg en tur i hegnet. Der har ikke været tid til det længe. Vi har sat en blandet bræmme i markkanten, og jeg vil se, hvordan de forskellige vækster tager sig ud. Jeg er spændt på, om et par pæretræer plantet derude klarer sig. Måske bliver der også tid til at plukke brombær. De gror langs markvejen og er store og søde i år. I gamle dage mente man, at Fanden trampede på brombærrene på mikkelsdag, og derfor skulle de plukkes inden den 29. september.

  • Kommentarer(4)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post166