Havebloggen

Havebloggen

BIRGITTE HASHOLT - FORFATTER, FOREDRAGSHOLDER OG HAVESKRIBENT


Havebloggen er tilknyttet websitet BirgitteHasholt.dk. Her kan du følge min økologiske have, mit liv på landet og finde gode madopskrifter og nyttige tips om selvforsyning. Du er velkommen til at skrive til mig; hver en kommentar er kærkommen, jeg svarer, så hurtigt jeg kan.

Måtte du ønske at blive fast læser af bloggen og modtage Havebloggens indlæg i din mailboks, kan du tilmelde dig HER.

Rigtig hjertelig velkommen i mit haveunivers! Jeg håber, du vil lade dig inspirere, og at du vil få glæde af at følge med.

Tekst og fotos er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Syltetid - grønne tomater

HavebloggenOprettet af Birgitte Hasholt fre, oktober 12, 2012 11:52:55

Vidunderligt efterårslys blev siet gennem trætoppene denne formiddag, og et flimrende bladdrys daler stille. Frosten lagde sig let på nogle strå tæt ved jorden i nat, men ellers har kulden ikke bidt mærke, og enkelte roser blomstrer endnu.

Remonterende rose `Ghislaine de Feligonde´.


Det er syltetid, og der er godt gang i den del af aktiviteterne - høst og konservering. Noget skal på glas som sødt eller surt, andet skal tørres. Tomaterne har indtil videre fået lov til at hænge. De modner om end meget langsomt nu, og jeg er klar over, at mange forbliver grønne. Årshjulet drejer mod sent efterår, men oktober er en nyttemåned til udnyttelse af det sidste. I gamle dage plukkede man omhyggeligt tomaterne, inden de blev røde. Røde bær kunne være giftige, og det sikreste var at fortære tomaterne i tide, mens frugten endnu var grøn. I dag diskuteres det, om tomaterne overhovedet bør nydes, før de er modne. Men i Danmark er der ingen advarsler; selvom giftstoffet alfa-tomatin findes i de umodne, grønne tomater, regnes det ikke for særlig problematisk. For nylig strikkede jeg en opskrift på syltede, grønne tomater sammen til min faste, ugentlige haveklumme i magasinet Base, som udkommer med Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Brugt blev den lille, italienske dadeltomat af sorten`Piccolo Dattero´ – en superproduktiv miniblommetomat.

Har du stadig tomater i din have? Måske har du mod på at prøve opskriften med de syltede grønne? Det kan også være, at du har lyst til at dele, hvilke tomater du har succes med at dyrke? Her kan jeg afsløre, at `Red Cherry´ fremkommet af økologiske frø har vist sig rigtig god til fortsat at modne i det kølige efterårsvejr her i min have - i drivhuset.

Miniblommetomat `Piccolo Dattero´ på glas.


SYLTEDE GRØNNE TOMATER

200 g. små, grønne, umodne tomater

2 dl. klar lagereddike

2 dl. vand

200 g. lyst rørsukker

2 flækkede vaniljestænger

Tomaterne skylles, tørres af og prikkes med en gaffel. Vand og eddike blandes og koges op i en gryde. De små, grønne tomater tilsættes og koges i cirka 6 minutter. Tomaterne tages op, og lagen blandes med sukker, tilsættes de flækkede vaniljestænger og koges op igen. Når lagen koger, og sukkeret er smeltet, tages gryden af blusset, og tomaterne lægges i lagen og henstår natten over. Næste dag tages tomaterne op af lagen og lægges i et skoldet glas, som er skyllet i spiritus. Lagen koges op en sidste gang og hældes over tomaterne, til de er dækket. Når de syltede tomater er kølet af, lukkes glasset tæt til. De syltede, grønne tomater kan ledsage fx efterårets simreretter, krydret pølse eller godt brød og ost.

På vej mod weekend og en ferie sendes de bedste efterårshilsner!

Kh Birgitte

FOTO AF SYLTEDE, GRØNNE TOMATER: PETER LETH LARSEN

  • Kommentarer(7)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post167