Havebloggen

Havebloggen

BIRGITTE HASHOLT - FORFATTER, FOREDRAGSHOLDER OG HAVESKRIBENT


Havebloggen er tilknyttet websitet BirgitteHasholt.dk. Her kan du følge min økologiske have, mit liv på landet og finde gode madopskrifter og nyttige tips om selvforsyning. Du er velkommen til at skrive til mig; hver en kommentar er kærkommen, jeg svarer, så hurtigt jeg kan.

Måtte du ønske at blive fast læser af bloggen og modtage Havebloggens indlæg i din mailboks, kan du tilmelde dig HER.

Rigtig hjertelig velkommen i mit haveunivers! Jeg håber, du vil lade dig inspirere, og at du vil få glæde af at følge med.

Tekst og fotos er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Få spiredygtige frø af dine tomater

HavebloggenOprettet af Birgitte Hasholt fre, oktober 19, 2012 15:28:26

Gæssene har travlt med at trække sydover. De er på himlen hver dag over skøvløberhusets tag - mest om morgenen, og lige inden solen går ned. Selvom det pludselig er blevet lunt, lader vildgæssene sig ikke forvirre. De vil derhen, hvor der er varmt, og foran dem kan ligge tusinde kilometers flyvning i et stræk. Når gæssene er på vej i den karakteristiske kile om efteråret, kommer jeg altid til at tænke på drengen, der sammen med sine forældre boede i et hvidkalket bindingsværkshus i Skåne. På ryggen af gårdens Morten gås tager Niels Holgersen i skikkelse af en lille nisse og vel ikke større end en tommeltot på en lang og begivenhedsrig rejse gennem Sverige sammen med vildgæssene. Lige inden afrejsen på ryggen af den tamme gase, opdager Niels, at han kan forstå dyrenes sprog. Blandt de første, han hører tale, er hønsene, og han synes, deres snak er utålelig.


I min have glider arbejdet lettere i det gode vejr, og omkring mine fødder klukker hønsene, så jeg ikke er i tvivl om, at de er tilfredse. Drivhuset er stadig proppet med planter. Chilierne rækker mod nye højder, men med tomaterne går det ned ad bakke. I naturen ville de dratte til jorden og gå i forrådnelse for derefter at være klar til at spire. Her skal planterne ud, men processen med opløsning kan bruges, hvis vi lige når at snuppe et par af de fuldmodne frugter. I samme ombæring svarer jeg på et spørgsmål, som blev stillet på kommentaren til det foregående indlæg: Hvordan tager man bedst frø at sine tomater?

SPIREDYGTIGE TOMATFRØ


Først og fremmest gælder det om at bruge tomater, som ikke er hybrider. Med hybriderne bliver resultatet helt uforudsigeligt. Metoden gælder de stabile sorter, og man vælger de bedste, fuldmodne tomater med sortens typiske træk. Gør dem klar ved at skylle og tørre dem af.

Skær derefter et kryds i tomaten i den modsatte ende af stilkenden og klem saft, gelé og kerner ud i en lille skål eller kop. Klem gerne indmaden ud af flere tomater af samme sort og lad ”tomatsuppen” stå indtil overfladen er dækket af mug. Processen, hvor tomatfrøene gærer, kaldes fermentering. Metoden giver et godt resultat med mange spiredygtige frø samtidig med, at man undgår en del af de frøborne sygdomme. Pas på, at massen ikke står for længe, så begynder frøene at spire.

Når "tomatsuppens" overflade er dækket af mug, hældes hele herligheden i en sigte, og tomatfrøene spules og vaskes rene. Læg derefter frøene til tørre i nogle dage på et kaffefilter i almindelig stuetemperatur. Frøene skal ligge godt spredt ud – vend dem et par gange, så de ikke klistrer fast.

Opbevar frøhøsten forsvarligt for at bevare spireevnen. Frøene skal være tørre, inden de pakkes væk. Lufttæt opbevaring er bedst, da en vis vandmængde i frøet skal bevares, uden at frøet optager yderligere vand fra luftens fugtighed. Det er en grundregel, at frø skal opbevares tørt, mørkt og køligt. Tomatfrø kan ved korrekt opbevaring holde sig spiredygtige i mindst 4 år.

FOTO AF TOMATER: KIM AHM

  • Kommentarer(8)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post168