Havebloggen

Havebloggen

BIRGITTE HASHOLT - FORFATTER, FOREDRAGSHOLDER OG HAVESKRIBENT


Havebloggen er tilknyttet websitet BirgitteHasholt.dk. Her kan du følge min økologiske have, mit liv på landet og finde gode madopskrifter og nyttige tips om selvforsyning. Du er velkommen til at skrive til mig; hver en kommentar er kærkommen, jeg svarer, så hurtigt jeg kan.

Måtte du ønske at blive fast læser af bloggen og modtage Havebloggens indlæg i din mailboks, kan du tilmelde dig HER.

Rigtig hjertelig velkommen i mit haveunivers! Jeg håber, du vil lade dig inspirere, og at du vil få glæde af at følge med.

Tekst og fotos er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Gæstebloggen: Kvik

GæstebloggenOprettet af Johanne søn, marts 13, 2011 13:19:18

Alm. kvikgræs, Agropyron repens, er en overordentlig produktiv, smuk og vanvittig irriterende plante; den bliver lynhurtigt til en plage, der hvor man gerne vil have noget andet end den til at gro.

Den blomstrer i juni til september og sætter løbende frø, og samtidig udsender den i metervis af underjordiske, stærkt forgrenede og meget hurtigtvoksende vandrette jordstængler. Disse vil, også selvom de kværnes til småstykker af fræseren, udvikle sig til selvstændige nye planter. At komme af med dette djævelskab kræver ihærdig og omhyggelig jordbehandling af den manuelle slags med greb, kultivator og rive, medmindre man vil sprøjte sig til rette. I min have er det dog ikke en løsning. Når man endelig er den kvit, kan man så lige få et frø eller to ind i haven sammen med fx. en vildt-fuglefrøblanding, og så kan man starte forfra. Det giver selvfølgelig også motion at bekæmpe denne plante.

Planten bruges til græsning i stor stil over hele den tempererede del af jordkloden. Det stive og lidt skarpe blad kan frembringe en skarp fløjtelyd, hvis det holdes udspændt mellem håndflade og de to tommelfingre i et par hulede hænder. De vandrette, underjordiske jordstængler har en sødlig smag og indeholder kulhydrat, triticin og er rige på A og B vitaminer samt mineraler. Jordstænglerne graves op og kan anvendes friske såvel som tørrede. De friske jordstængler er et spændende tilskud i salatskålen, og de tørrede kan anvendes til te som et vand- og sveddrivende middel.

  • Kommentarer(4)//havebloggen.birgittehasholt.dk/#post64