Havebloggen

Havebloggen

BIRGITTE HASHOLT - FORFATTER, FOREDRAGSHOLDER OG HAVESKRIBENT


Havebloggen er tilknyttet websitet BirgitteHasholt.dk. Her kan du følge min økologiske have, mit liv på landet og finde gode madopskrifter og nyttige tips om selvforsyning. Du er velkommen til at skrive til mig; hver en kommentar er kærkommen, jeg svarer, så hurtigt jeg kan.

Måtte du ønske at blive fast læser af bloggen og modtage Havebloggens indlæg i din mailboks, kan du tilmelde dig HER.

Rigtig hjertelig velkommen i mit haveunivers! Jeg håber, du vil lade dig inspirere, og at du vil få glæde af at følge med.

Tekst og fotos er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Sprøde brød med lufttørret skinke, æble og gedeost

Opskrifter med æblerOprettet af Birgitte Hasholt fre, oktober 07, 2011 12:26:44
Den står på "hardcore" selvforsyning for tiden; der skal slagtes. Ged af egen avl ligger allerede i fryseren, i dag kommer det til at gælde gris. Tinas gode grise, der har haft et fortræffeligt liv i det fri, og som er et produkt i gourmetklasse, skal jeg selvfølgelig have noget af, og det bliver i eftermiddag. For et par dage siden bestilte jeg en ekstra fryser - med garanti for hurtig levering, det kniber nemlig med pladsen. Men fryseren er ikke kommet, nu ender den med at stå fuldt indpakket i pap og plastik på gårdspladsen i stedet for at være kold og klar, når jeg kommer hjem med kødet om et par timer! Heldigvis træder min altid hjælpsomme genbo til - Birthe låner mig et betragteligt hjørne af hendes kumme. I morgen må jeg så hente hele herligheden hjem fra gården overfor, putte kødet i den nyindkøbte fryser og tørre sveden af panden.Fotograf Kim bor langt herfra. Han huserer inde midt i København, men er konstant med på sidelinjen og laver billeder til mig. En ny forsyning er ved at være klar, og jeg har fået den første sending, så jeg kan gå i gang med at skrive. Ved seneste og netop afsluttede fotoshoot i min have fokuserede vi på efterårets afgrøder - heriblandt æbler. Æbler er jeg vild med at bruge til sødt, salt og syrligt. Normalt holder jeg mig til enkel mad, så råvarerne kommer til deres ret. Men i denne efterårsudgave af Sprøde brød har jeg frådset lidt med alt det gode, årstiden byder på, og det er der kommet en smagfuld ret til kølige dage ud af.


Sprøde brød med lufttørret skinke, æble og gedeost

Dej

3 dl lunkent vand

1/4 pakke gær (økologisk gær er supergodt at bage med)

1 spsk olivenolie

1/2 tsk. havsalt

cirka 300 g hvedemel (gerne italiensk tipo 00-mel)

100 g durummel

Rør gær ud i det lunkne vand. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen grundigt; har du en røremaskine, så brug den. Lad dejen hæve i 3 timer og rul den meget tyndt ud på et meldrysset bord. Skær ud til små brød, som lægges på en bageplade beklædt med bagepapir. Kanten på brødene pensles med olivenolie, og brødene dækkes med fyld.

Fyld

Tomatsauce

En god tomatsauce, som har simret og samlet kraft, bestående af friske tomater, skalotteløg, godt med knust hvidløg, havsalt, peber og et lille skvæt hvid balsamico- eller æbleeddike og friske basilikumblade. Husk at tilsætte frisk basilikum til sidst, krydderurten mister sin smag, hvis den koges med i retten.

Parmaskinke

Gedeost

Æbler med skræl skåret i tynde skiver

De ubagte brød smøres med tomatsauce; derefter lægges en skive parmaskinke og et par tynde skiver æble på, og til sidst toppes brødene med gedeost.

Bag brødene sprøde og gyldne ved 250 grader; skru evt. lidt ned for varmen undervejs.

FOTO: KIM AHM

Vi står på tærsklen til weekend - dejligt! Søndag kan du finde en artikel om min selvforsynende have i `Bo Godt´ i Fyens Stiftstidende.  • Kommentarer(9)

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tilladt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tilladt.
Oprettet af Birgitte Hasholt søn, oktober 09, 2011 23:21:50

Kære Helle N. Jeg er også meget glad for æbletræsbilledet, der er en særlig stemning over det, som du skriver. Råvarerne i opskriften går rigtig godt sammen. Æbler kan bruges til meget - heldigvis, når der er så mange af dem nu. Tak for din søde, søde kommentar.

Kh Birgitte

Oprettet af Birgitte Hasholt søn, oktober 09, 2011 23:14:57

Kære Marlene, du har helt ret! Man kan heldigvis ganske nemt komme om ved at bruge gode råvarer produceret med mere omtanke i dag - tak for din vedkommende kommentar : - ) Kh Birgitte

Oprettet af Birgitte Hasholt søn, oktober 09, 2011 23:04:58

Kære Mona, det er dejligt, at du satser på god madkvalitet og dyrevelfærd! Din weekend har været travl, kan jeg forstå. I stedet for flytte planter ind kom jeg til at tænke på et lille tip. Et gammelt tæppe over de kuldefølsomme planter en enkelt nat, hvor temperaturen lige vipper ned under frysepunktet, kan også gøre det. Tak for din kommentar : - )

Kh Birgitte

Oprettet af Birgitte Hasholt søn, oktober 09, 2011 23:00:45

Kære Helle, du har ret, det er absolut nemmere her ude på landet, hvis der er forsyninger i fryseren fremfor at skulle køre langt efter de gode produkter! Håber I fik smagt brødene og i øvrigt har haft en dejlig weekend : - )

Kh Birgitte

Oprettet af Helle Nørby lør, oktober 08, 2011 00:05:47

Kære Birgitte.

Det lyder så tænderne løber i vand, kombinationen af æble og parmaskinke lyder interessant -det vil jeg prøve -sammen med resten af den fristende opskrift.

Vidunderlige billeder fra din dejlige have, er vild med æbletræsbilledet -sikke en stemning! Dygtige dig og dygtige Kim!!!

og tak til Mona,jeg har aldrig hørt om Allegården. Nuhar vi også både kyllinger og ænder af ejen avl i fryseren, men de slipper jo op på et tidspunkt.

kærlig hilsen Helle

Oprettet af Staudefeen fre, oktober 07, 2011 18:51:02

Kære Birgitte,


det lyder vel nok dejligt - så har du nok at se til :-) Ja, det er med at købe frilandskød eller økokød - der er ingen undskyldning i dag, for frilandskød kan fås mange steder - bl.a. i Superbest, og økokød kan selvfølgelig fås i helsekostforretninger. Vi undlader at købe kød, hvis der ikke er mindst frilandskød i butikkerne.


Umm... den opskrift ser da godt nok vidunderlig ud - den vil jeg prøve en af dagene, tror jeg :-)


God weekend.


Kh. Marlene

Oprettet af Mona Ibsen fre, oktober 07, 2011 15:11:42

Puha, i dag er det panikdag i haven. Jeg skal have flyttet sommerkrukkerne under tag, taget 20 peberfrugtplanter ind, den smukke lilla, duftende verbena, der hænger i kaskader må også ind. Jeg har klippet 1 af peberfrugterne fra køkkenhaven af. Den vejer 240 g. Er det ikke meget pænt? Den har levet af kompost, men ikke med dyregødning i.

Jeg synes, at det er en af de værste dage om året - den hvor frosten lister sig ind i haven og lægger sin klamme hånd over den. Jeg stritter imod med arme og ben første gang hvert år. Det er jo kun et par dage, så bliver det varmere igen. Så jeg må lige have hjælp fra naboen, som skal bære de tunge ting. Det kan jeg nemlig ikke selv. Og så skal på hun på den igen om et par dage, så det hele kan komme ud igen og være der for mig en uge eller to indtil finalen er endelig.

Oprettet af Mona Ibsen fre, oktober 07, 2011 15:04:45

Jeg vil gerne reklamere lidt for Allegårdens kyllinger, kalkuner, ænder gæs, lam og får. Man kan bestille lige det antal produkter, som man lyster og har fryser til. Man kan købe 2, 4,6 underlår og i forskellige størrelser, overlår kan være så store, at 1 eneste er nok til at spise sig mæt. Et kyllingebryst, altså den ene side af kyllingens bryst kan veje 900 g!. Og en god stor sommerkylling sniger sig let op på 2500-3500 g. Dyrene kan ses i et TV2-indslag der er på hjemmesiden. Man ser superflotte, friske og stærkbenede dyr, der fiser rundt både inde og ude på kæmpearealer. Det er skønt at se, og de er skønne AT SPISE. Tillige er der vedhæftet opskrifter, og man kan både købe kylling med honning, chili og Læsøsalt og med marsala. Allegården kører ture hver 2. måned, og de kommer personligt til adressen og kan lægge varerne i ens fryser, hvis man ikke er hjemme. Superservice. Allegårdens produkter bruges i højtprofilerede restauranter ligesom Grambogårds produkter. Se mere på: www.allegaardenskylling.dk

Oprettet af Helle Rask fre, oktober 07, 2011 13:13:41

Kære Birgitte - god arbejdslyst med grisedyret. Den med gris, er jeg hoppet fra for jeg er ikke god til fryser ( bor jo heller ikke på landet, hvor man måske ikke lige kan drive noget godt op) men det er skønt ikke at skulle spise gris fra Danish Crown.

Brødene vil jeg servere for min mand en af dagene - nu vi har sendt vores kød hungrende søn ud og rejse - tak for opskriften.


Kh Helle