Havebloggen

Havebloggen

BIRGITTE HASHOLT - FORFATTER, FOREDRAGSHOLDER OG HAVESKRIBENT


Havebloggen er tilknyttet websitet BirgitteHasholt.dk. Her kan du følge min økologiske have, mit liv på landet og finde gode madopskrifter og nyttige tips om selvforsyning. Du er velkommen til at skrive til mig; hver en kommentar er kærkommen, jeg svarer, så hurtigt jeg kan.

Måtte du ønske at blive fast læser af bloggen og modtage Havebloggens indlæg i din mailboks, kan du tilmelde dig HER.

Rigtig hjertelig velkommen i mit haveunivers! Jeg håber, du vil lade dig inspirere, og at du vil få glæde af at følge med.

Tekst og fotos er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Æbler, æbler, æbler...

Opskrifter med æblerOprettet af Birgitte Hasholt man, oktober 17, 2011 11:40:28


Vi tager hul på efterårsferien i klart vejr med frostnætter og rutscher fra varmerekord til vintertemperaturer. Skoven er begyndt at gløde. En konstant, stille raslen er lyden af løsnede blade, der daler mod jorden og lægger sig som et fint drys i haven og på markvejen. At nå til ferie er altid kærkomment og dejligt. Der bliver lidt mere tid til at være sammen om de hverdagsting, vi holder af at fordybe os i. Gode venner, vi ikke ser så tit, kommer forbi for at sludre over et glas vin og god mad, der på denne årstid får lov til at simre for sluttelig at være smækfuld af saft og kraft. Ud over at give gæsterne noget godt at spise er mit fokus rettet mod at fodre mine unger. Frederikke trænger til at komme sig helt efter blindtarmsbetændelse. En akut, heldigvis vellykket operation, var den forgangne uges bud på pludselig omskiftelighed, og omgangen har tæret lidt på Frederikkes lille krop. Vi skal helt bestemt runde nogle livretter, og så skal vi bruge flere æbler. Der er masser - nedfalds og på træerne. Hønsene mæsker sig, og der er plads i fryseren efter den kraftige udvidelse af kapaciteten med en ekstra kumme. Jeg koger æblegrød ved enhver given lejlighed og fryser ned i passende portioner. Intet er så nemt som at hive en omgang op og lave dessert i form af gammeldags æblekage eller trifli - de klassiske favoritter. Men æblerne skal også bruges til noget, vi ikke har prøvet før. Hjemmelavet most! Claus venter spændt på en presse, han har bestilt, og drømmen går dels på at moste den rene, skære saft, men også i retning af frembringelse af hjemmelavet cider. I forbindelse med æblemosten vil jeg lige komme med et lille tip. En af mine gode efterårsgæsteretter er nakkesteg (fra fritgående gris) braiseret i ovn, tilsat et par salvieblade, godt med rosmarin, salt, peber og så lige lidt æblemost hældt ved. Det giver en god sovs og stegen en superlækker smag. Tilbehøret er gerne rodfrugter vendt i god olivenolie med timian, rosmarin, salt og peber og gennembagt i fad. Prøv at garnere med hele, afskallede hvidløgsfed. Simrer de sammen med rodfrugterne, bliver feddene møre som smør og smagen varm og sødmefyldt. Til dessert kunne æblerne sagtens gentages i form af æblekagen med sprødt låg, der serveres med lidt cremefraiche eller den luftige, islandske skyr. Jeg håber, I ser frem til et par fridage ligesom jeg, at I må fylde dem med god mad og givende gøremål - og at det er noget, I glæder jer til.Æblekage med sprødt låg


Dej

150 g blødt smør

200 g lyst rørsukker

1 spsk vaniljesukker

1 æg

150 g hvedemel

1 tsk bagepulver

1/4 tsk fint havsalt


Fyld

6 skrællede æbler skåret tynde både

2 spsk kanel

5 spsk lyst rørsukker (sådan cirka, det kommer an på, hvor syrlige æblerne er)


Smør, vaniljesukker og rørsukker piskes lyst og luftigt. Ægget tilsættes og der piskes grundigt. Mel, bagepulver og havsalt blandes og røres i æggemassen med let hånd.


Æblestykkerne lægges i et ildfast fad (cirka 24x24 cm), sukker og kanel drysses over, og der vendes lidt rundt. Dejen lægges over æblerne og smøres ud i et jævnt lag. Bag kagen ved 175 grader i cirka 50 minutter - eller til kagen er gylden, gennembagt og æblestykkerne helt møre. Når kagen er kølet lidt af, bliver overfladen helt sprød. Server med cremefraiche eller skyr til.

FOTO: KIM AHM  • Kommentarer(8)

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tilladt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tilladt.
Oprettet af Birgitte Hasholt lør, oktober 22, 2011 10:11:38

Kære Mette, tusind tak for din kommentar : - ) Det er så dejligt med opskrifter, der passer til årstiden, så vi kan bruge en masse af det, vi har. Grisene går en "gade" herfra og er desværre ikke mine. Men du kan tro, jeg gerne ville kaste mig ud i det projekt også. Grisen er nok det dyr, man kan få allermest mad ud af at holde. I forhold til andre husdyrracer, har de en kolossal hurtig tilvækst. Geder er også en god idé til selvforsyning; dem har vi, og jeg nyder dem hver dag. Udover, at de er hyggelige og omgængelige, giver de os godt kød og en masse mælk.

Kh Birgitte

Oprettet af Mettes Have lør, oktober 22, 2011 09:11:17

Tak for lækre opskrifter. Får straks lyst til at prøve nakkesteg med æblemost. En perfekt opskrift til årstiden.

Kan læse at I selv har grise. Et projekt vi får mere og mere lyst til at afprøve. Kan det mon anbefales?

Bedste hilsner fra Mette

Oprettet af Birgitte Hasholt tir, oktober 18, 2011 22:05:20

Kære Helle N. - god idé med andre krydderier! Ingefær bruger jeg for sjældent, men det kunne jeg godt tænke mig at prøve. Dén ret, du der havde sat på blusset, lyder superlækker! God, kraftigtsmagende og nærende mad er skøn nu, hvor det er blevet lidt køligt. Vi glæder os til at prøve æblepressen, jeg tror vi kan få meget glæde af den : - )


Kh Birgitte

Oprettet af Birgitte Hasholt tir, oktober 18, 2011 21:59:47

Tak Helle R. jeg håber, du bliver glad for opskriften. Det gælder om at bruge æblerne, og hvis naboen ikke plukker dem, eller bare har for mange, er det oplagt at få en aftale om, at det ok at gå på venskabligt æblerov. Vi nyder ferien, kan du tro : - )


Kh Birgitte

Oprettet af Birgitte Hasholt tir, oktober 18, 2011 21:52:55

Kære Marlene, ølandshveden er rigtig god at bage med. Jeg havde besøg i weekenden, og talen faldt på netop den hvedesort som særlig god at bruge til hverdagens brød, der bliver både sundt og lækkert. Græskarkerner er gode at variere bagværket med - meget bedre en solsikkekerner, som ikke er sunde i større mængder. Det bliver til en masse madsnak for tiden, men der er også så meget godt at hente i haven ; - ) Tak for din hilsen til Frederikke, hun har det heldigvis meget bedre.

Kh Birgitte

Oprettet af Helle Nørby tir, oktober 18, 2011 08:54:06

Kære Birgitte, jeg vil starks printe din opskrift på æblekage ud, jeg er altid på udkik efter nye æblekageopskrifter! Jeg springer bare kanelen over, jeg er lidt træt af den kombination. Så erstatter jeg den nok af enten ingefær eller kardemomme.

Udsendelsen fra din have var dejlig vedkommende og autentisk!

Jeg er absolut også til simremad. Igår havde vi gæster og jeg satte jerngryden over kl 15, gik på værkstedet og arbejdede videre og kl 19 var der mad:) Oksetværreb brasseret med løg tomater, friske laurbærblade og rosmarin, chilie, lime og masser af kikærter.

Det lyder spændende med æblepressen, at fremstille sin egen æblecider må være fantastisk!!!

Jeg er helt sikker på at din Frederikke nok skal komme sig med mors gode nærende mad og omsorg.

rigtig god efterårsferie og mange hilsner fra Helle

Oprettet af Helle Rask man, oktober 17, 2011 12:43:30

Denne opskrift ser lækker og nem ud - den prøver jeg - tak. Har været på æblerov, da mine egne ikke rakte til så meget.

Rigtig god ferie til hele familien

Kh Helle

Oprettet af Staudefeen man, oktober 17, 2011 11:49:27

Ummm... Birgitte altså, bliver helt sulten af al den madsnak :-) Har selv lige puttet boller med græskarkerner i ovnen (bagt med ølandshvede) :-)


Og ja, efteråret og vintertemperaturerne er kommet - jeg er i dag i gang med at tømme drivhuset for de kæmpe tomatplanter, der nu må lade livet og ende deres dage på kompostbunken.


En fast vinterret hos os er også, som du skriver om, rodfrugter i ovnen med olivenolie og masser af hvidløg (dog upillede) - det smager himmelsk.


Jeg håber, Frederikke kommer sig hurtigt og får masser af sine livretter ;-)


Rigtig god ferie.


Kh. Marlene