Havebloggen

Havebloggen

BIRGITTE HASHOLT - FORFATTER, FOREDRAGSHOLDER OG HAVESKRIBENT


Havebloggen er tilknyttet websitet BirgitteHasholt.dk. Her kan du følge min økologiske have, mit liv på landet og finde gode madopskrifter og nyttige tips om selvforsyning. Du er velkommen til at skrive til mig; hver en kommentar er kærkommen, jeg svarer, så hurtigt jeg kan.

Måtte du ønske at blive fast læser af bloggen og modtage Havebloggens indlæg i din mailboks, kan du tilmelde dig HER.

Rigtig hjertelig velkommen i mit haveunivers! Jeg håber, du vil lade dig inspirere, og at du vil få glæde af at følge med.

Tekst og fotos er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Få spiredygtige frø af dine tomater

HavebloggenOprettet af Birgitte Hasholt fre, oktober 19, 2012 15:28:26

Gæssene har travlt med at trække sydover. De er på himlen hver dag over skøvløberhusets tag - mest om morgenen, og lige inden solen går ned. Selvom det pludselig er blevet lunt, lader vildgæssene sig ikke forvirre. De vil derhen, hvor der er varmt, og foran dem kan ligge tusinde kilometers flyvning i et stræk. Når gæssene er på vej i den karakteristiske kile om efteråret, kommer jeg altid til at tænke på drengen, der sammen med sine forældre boede i et hvidkalket bindingsværkshus i Skåne. På ryggen af gårdens Morten gås tager Niels Holgersen i skikkelse af en lille nisse og vel ikke større end en tommeltot på en lang og begivenhedsrig rejse gennem Sverige sammen med vildgæssene. Lige inden afrejsen på ryggen af den tamme gase, opdager Niels, at han kan forstå dyrenes sprog. Blandt de første, han hører tale, er hønsene, og han synes, deres snak er utålelig.


I min have glider arbejdet lettere i det gode vejr, og omkring mine fødder klukker hønsene, så jeg ikke er i tvivl om, at de er tilfredse. Drivhuset er stadig proppet med planter. Chilierne rækker mod nye højder, men med tomaterne går det ned ad bakke. I naturen ville de dratte til jorden og gå i forrådnelse for derefter at være klar til at spire. Her skal planterne ud, men processen med opløsning kan bruges, hvis vi lige når at snuppe et par af de fuldmodne frugter. I samme ombæring svarer jeg på et spørgsmål, som blev stillet på kommentaren til det foregående indlæg: Hvordan tager man bedst frø at sine tomater?

SPIREDYGTIGE TOMATFRØ


Først og fremmest gælder det om at bruge tomater, som ikke er hybrider. Med hybriderne bliver resultatet helt uforudsigeligt. Metoden gælder de stabile sorter, og man vælger de bedste, fuldmodne tomater med sortens typiske træk. Gør dem klar ved at skylle og tørre dem af.

Skær derefter et kryds i tomaten i den modsatte ende af stilkenden og klem saft, gelé og kerner ud i en lille skål eller kop. Klem gerne indmaden ud af flere tomater af samme sort og lad ”tomatsuppen” stå indtil overfladen er dækket af mug. Processen, hvor tomatfrøene gærer, kaldes fermentering. Metoden giver et godt resultat med mange spiredygtige frø samtidig med, at man undgår en del af de frøborne sygdomme. Pas på, at massen ikke står for længe, så begynder frøene at spire.

Når "tomatsuppens" overflade er dækket af mug, hældes hele herligheden i en sigte, og tomatfrøene spules og vaskes rene. Læg derefter frøene til tørre i nogle dage på et kaffefilter i almindelig stuetemperatur. Frøene skal ligge godt spredt ud – vend dem et par gange, så de ikke klistrer fast.

Opbevar frøhøsten forsvarligt for at bevare spireevnen. Frøene skal være tørre, inden de pakkes væk. Lufttæt opbevaring er bedst, da en vis vandmængde i frøet skal bevares, uden at frøet optager yderligere vand fra luftens fugtighed. Det er en grundregel, at frø skal opbevares tørt, mørkt og køligt. Tomatfrø kan ved korrekt opbevaring holde sig spiredygtige i mindst 4 år.

FOTO AF TOMATER: KIM AHM

  • Kommentarer(8)

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tilladt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tilladt.
Oprettet af Birgitte Hasholt søn, oktober 21, 2012 21:00:07

Kære Mie, selvfølgelig kan man lade frøene ligge og tørre i sigten, der er hængt op - fin idé! Nogle gange opbevarer jeg også frø i et kaffefilter. Det er nemt at putte frøene i, folde sammen og skrive på. Min farmor gemte altid de frø, hun hentede i haven, på den måde.

Kh Birgitte

Oprettet af Birgitte Hasholt søn, oktober 21, 2012 20:53:41

Kære Helle, det var smart! En rigtig god idé, som jeg håber, mange vil læse :-) Vi kender metoden fra frøbånd og frøtapet, man kan købe, men din metode er jo vaskeægte DIY. Tusind tak for dit tip.

Kh Birgitte

Oprettet af Birgitte Hasholt søn, oktober 21, 2012 20:47:33

Kære Marlene, det går fint med den måde, du nævner. Jeg ved det godt, og jeg har også haft succes med den enkle metode. Alligevel sværger jeg ret meget til fermentering. Det smarte er blandt andet, at geléen, som omslutter hvert frø, forsvinder, når man lader indmaden fra tomaterne gære. Det giver et ret godt frøresultat til at gemme. Men, som du siger, det kan gøres nemmere! Kh Birgitte

Oprettet af Birgitte Hasholt søn, oktober 21, 2012 20:37:15

Kære Helga, din metode er god. Jeg havde selv små tomatspirer i drivhuset om foråret dengang, jeg dyrkede i bede. Nu gror tomaterne i krukker, så frøene kan ikke længere så sig selv. Den tagetes, du nævner, må jeg lige kigge på - jeg er vild med tagetes! I år har jeg en spændende slags - `Simba´i varmt gul og med et fuldstændig vildt udseende, den er nærmest frynset og stritter uordentligt til alle sider.

Kh Birgitte

Oprettet af Helle Rask søn, oktober 21, 2012 11:02:35

Ja, jeg springer også over hvor gærdet er lavest - tager frø fra gode tomater, lægger dem på køkkenrulle for at tørre lidt - derefter på en nyt stykke køkkenrulle, som jeg så placerer dem på med regelmæssig afstand og lader tørre. Så klipper jeg køkkenrulle med frø ud i rundaser som jeg gemmer tørt - og lægger direkte i potten med så-og priklemuld tidligt næste forår. Har aldrig slået fejl...

Hilsen Helle

Oprettet af Staudefeen lør, oktober 20, 2012 09:06:48

Jeg synes måske, det er lidt for megen arbejde at bruge denne metode, da den mere simple lykkes hver gang. De sidste 6-7 år har jeg blot presset frøene ud på en avis, og når de er tørret, kommes de i en papirspose. Der er hvert år maaaaasser af tomater, så jeg tror, at alle frøene spirer.

Kh. Marlene

Oprettet af mie fre, oktober 19, 2012 22:31:27

Hej Birgitte.

Du har ret , det er helt sikkert den bedste måde at gemme tomatfrø på. Det ALLERletteste er at lade frøene ligge i sigten, hænge den op et varmt og luftigt sted. Så er frøene klar 1-2 dage efter.

Jeg opbevarer dem altid i en metal-dåse, men et kaffefilter er sikkert lige så godt.

Ha en god weekend!!!

Mie.

Oprettet af idehaven fre, oktober 19, 2012 16:54:58

Hej Birgitte.

Det er dejligt at tage frø af sine yndlingstomater. Det gør jeg også hvert år.

En gang imellem vælger jeg den "dovne" metode: jeg lader simpelthen tomaterne falde af i drivhuset og graver en enkelt ned med navneskiltet stående derved. De kommer godt senere op om foråret, men indhenter hurtigt de forspirede og giver samtidig.

Jeg fjerner meget af den gamle jord her om efteråret, resten til foråret.

Dette forudsætter selvfølgelig at de ikke er sygdomsramte, men det har jeg ikke døjet med i mange år. Jeg har tagetes Luna i bunden af drivhuset hvert år og hun blomstrer villigt endnu og spreder sin skønne citrusduft.

God weekend til dig.

Hilsen Helga