Havebloggen

Havebloggen

BIRGITTE HASHOLT - FORFATTER, FOREDRAGSHOLDER OG HAVESKRIBENT


Havebloggen er tilknyttet websitet BirgitteHasholt.dk. Her kan du følge min økologiske have, mit liv på landet og finde gode madopskrifter og nyttige tips om selvforsyning. Du er velkommen til at skrive til mig; hver en kommentar er kærkommen, jeg svarer, så hurtigt jeg kan.

Måtte du ønske at blive fast læser af bloggen og modtage Havebloggens indlæg i din mailboks, kan du tilmelde dig HER.

Rigtig hjertelig velkommen i mit haveunivers! Jeg håber, du vil lade dig inspirere, og at du vil få glæde af at følge med.

Tekst og fotos er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Brug ukrudtet!

Opskrifter med krydderurterOprettet af Birgitte Hasholt lør, april 23, 2011 18:34:02

Bøgeskoven er sprunget ud. Det begyndte i går, i dag er alt lysegrønt og meget mere frodigt. Jeg vil næsten sige, at det er som at være vidne til en eksplosion, når man bor midt i hele herligheden. Eksplosionen gælder også det påtrængende ukrudt. Skvalderkål og brændenælder er af den agressive slags. Men begge planter er ikke kun af det onde. Tager man de positive briller på, kan det være ganske berigende at betragte begge dele som planter, der kan bruges. Således fandt jeg et godt sted med brændenælder (`Stor Nælde´ Urtica dioica) i dag og plukkede en god portion af topskuddene. Set i historisk lys har brændenælden været fattigmandskost, og den har været dyrket som nytteplante og vigtigt vitamintilskud. Planten indeholder A- og C-vitamin og er desuden en god kilde til jern. Med den viden i bagagen er det tiltalende at putte brændenælder i maden for sundhedens skyld. Af min høst bagte jeg et meget velsmagende brændenældebrød med fuldkornsmel. Det er et godt brød til morgenmad, men også skønt med god ost, lufttørret skinke og pølse.

Brændenældebrød

5 dl lunkent vand

50 g gær

1 stor tsk honning

2 1/2 tsk havsalt

cirka 4 dl brændenælder (topskuddene af unge planter)

cirka 350 g fuldkornshvedemel

cirka 350 g alm. hvedemel

Hak brændenælderne fint. Rør gær ud i det lunkne vand. Tilsæt honning, salt og hakkede brændenælder. Tilsæt mel og rør dejen grundigt sammen. Lad dejen hæve tildækket i cirka 2 timer. Form 2 brød af dejen. Da dejen er lind, er den velegnet til hævekurve, som altid skal drysses godt med mel, inden dejen lægges i. Lad brødene efterhæve i 20 minutter. Bruger du hævekurve, vendes de efterhævede brød forsigtigt ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag brødene ved 175 grader i cirka 40 minutter. Brødene er færdige, når de har fået en sprød skorpe og det lyder hult, når du "banker" på dem.

  • Kommentarer(5)

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tilladt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tilladt.
Oprettet af Staudefeen man, april 25, 2011 08:59:12

Selv tak smiley

Ja, ølandshvede er fantastisk at bage med, da melet giver en lethed til dejen/brødet, som er helt, helt anderledes, end hvis man bruger almindeligt hvedemel.

Det skal dog understreges, at det udelukker gælder det ølandshvede fra Aurion. Jeg har brugt både det fra Camilla Plum og fra en lokal mølle, og det bliver slet, slet ikke så let - nærmest tungt i det.

Kh. Marlene

Oprettet af Birgitte Hasholt søn, april 24, 2011 11:08:21

Kære Marlene

Jeg tørrer også alt, det jeg kan (et tørt, lunt og luftigt sted i skygge) for at kunne gemme. Tørrede brændenælder er særdeles brugbare, så mange tak for den gode idé til anvendelse! Ølandshvede er i øvrigt rigtig dejligt at bage med, jeg er ikke tvivl om, at det blev nogle lækre flutes.

Kh Birgitte

Oprettet af Staudefeen søn, april 24, 2011 09:46:11

Jeg har faktisk ikke prøvet at bage med friske brændenælder, men tørrede bruger jeg ofte. Bagte flûtes med tørrede brændenælder og groft ølandshvedemel her i fredags.

Fortsat god påske smiley

Kh. Marlene

Oprettet af Birgitte Hasholt lør, april 23, 2011 23:20:57

Kære Helga

Frikadeller med skvalderkål er da en god idé! Det må jeg til gengæld prøve. Der er utrolig mange muligheder med urter og grønt, og det er spændende at eksperimentere. Tak for din kommentar og rigtig god påske.

Kh Birgitte

Oprettet af idehaven lør, april 23, 2011 22:35:31

Hej Birgitte.

Den opskrift skal prøves.

Jeg laver også frikadeller med skvalderkål og andet godt grønt fra haven i. Børnene er vilde med det.

God påske

Helga